Nastavljeni radovi konzervacije vile rustike u Orliću


U radovima konzervacije vile rustike u Orliću koja potječe iz rimskog vremena, a koje je ispred Kninskog muzeja vodila  mr.sc. Katarina Gugo Rumštajn obavljena je konzervacija na kupališnom dijelu vile koji je istraživan u razdoblju od 1982 do 1985. godine.

–  Navedeni kupališni prostor se sastoji od kvadratičnog i apsidalnog dijela. Radovi konzervacije provedeni su na kvadratičnom dijelu prostorije. Tom prilikom probila se  podnica od hidraulične žbuke i utvrdio sustav zagrijavanja. Utvrdilo se  kako je kupališni prostor imao pod izrađen od pet redova rimskog ravnog crijepa, debljine 5 cm, a između svakog od tih redova nalazili su se kvadratični tubulusi do 50 cm visine. Oni su imali funkciju da kroz njih prolazi topli zrak i na taj način su zagrijavali prostoriju. Bili su raspoređeni po čitavoj prostoriji, a iznad zadnjeg sloja tubulusa, nalazio se red rimske opeke iznad kojega  opet, deblji sloj hidraulične žbuke. Radovima konzervacije utvrdilo se  kako je iz tog prostora prema apsidalnom prostoru vodio kanal kojim se po svemu sudeći ispuštala voda iz kupatila – izvijestila je Katarina Gugo Rumštajn

Radovi će se nastaviti i slijedeće godine.

– Apsidalni dio prostora namjerava se  radovima konzervacije zaštiti sljedeće godine. Prilikom istraživanja rimske vile od 1982. do 1985. godine utvrdio se i kanal u susjednoj prostoriji C. Ovogodišnjim radovima  konzervacije na tom dijelu utvrdilo se kako  na jednom dijelu zida koji povezuje kupatilo i praefurnij ( prostoriju gdje se ložilo) nema zida u temeljima, te da se radi o kanalu koji se spominjao prije 30 godina, kad su bila zadnja arheološka istraživanja.  Stoga se radovima konzervacije naglasio kanal između dvije prostorije, sagradivši manji lučni prolaz kojim je nekad imao funkciju prolaza toplog zraka iz praefurnija u kupališni prostor ali i zaštitila kupališna prostorija prekrivanjem šljunkom – izvijestila je voditeljica konzervacije vile rustike u Orliću.

Izbornik