Otvorena izložba slika Ivane Ćavar Nebeski Jeruzalem


Piše: Ivana Mikulić Sarić, kustosica Kninskog muzeja

U utorak je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba slika akademske slikarice Ivane Ćavar. Autorica se predstavila sa 18 slika nastalih u razdoblju od 2014. do 2017. godine iz ciklusa pod nazivom Nebeski Jeruzalem.

Posjetiteljima se uvodnim riječima obratio ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić, o izložbi su govorili profesor Stanko Špoljarić i kustosica Kninskog muzeja Ivana Mikulić Sarić, a izložbu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Grada Knina, Vedrana Požar.

Evo i ulomka iz kataloga izložbe koji je napisao profesor Stanko Špoljarić:

“Ivana Ćavar uvjerljivo na asocijativnoj razini sukladno njenom iskrenom prihvaćanju Evanđelja te urbane strukture i pročelja prirode vjerničkim predanjem imaginira do prikaza „Nebeskog Jeruzalema“. Trijumfalna je to vizija iz Apokalipse, (Otkrivenja), posljednje knjige Biblije kojom se ostvaruje „novo nebo i nova zemlja“, a „sveti grad novi Jeruzalem“ silazi od Boga s neba.

Grad je u Apokalipsi podrobno opisan, četvrtastog je tlocrta s blistavom arhitekturom, sagrađen od zlata i dragog kamenja. Ivana ne prati ikonografski opis jer joj je bitno ozračje transcedentalnog. Ali biblijski grad uprisutnjen je u ljepoti ambijenata njenog okružja, kao što i preobražena narativnost slikovite Hercegovine postaje gradivni kamen i sadnice raslinja Nebeskog Jeruzalema.

Dijalog je to duhovne razine u sakralizaciji prostora jer Ivana u udivljenju pred „običnim“ vidi i osjeća stvarnost i metafore ljepote. Gorde i govorljive u habitu kanona strogosti i blagosti čedne liričnosti budući da se istina o skladu ne zatvara krutim granicama već produbljivanjem obnovljenih značenja.

Tako se i domaćin izložbe, Zvonimirov grad Knin, svojom povijesnom tvrđavom uklapa u slijed i jezgru sjedinjenja vremena i prostora u kojem njegovanje ljepote nadilazi kategoriju estetskog, ulazeći u pojmovnost simboličnog.”

Ivana Mikulić Sarić

Foto: Kninski muzej

 

 

Izbornik