• Naslovna
  • Društvo
  • Marko Jelić: Knin neće ostati bez kolodvora, imamo dogovor s upravom Čazmatransa

Marko Jelić: Knin neće ostati bez kolodvora, imamo dogovor s upravom Čazmatransa


Knin neće ostati bez kolodvora, a načelni dogovor sa upravom Čazmatransa je postignut, izjavio je kninski gradonačelnik Marko Jelić za današnji broj Slobodne Dalmacije.

– Bit će sve po starome, barem smo tako načelno dogovorili s upravom Čazmatransa. Ako se autobuse ipak definitivno povuče kolodvor neće biti zatvoren nego će ga preuzeti gradska tvrtka što nikad nije bilo dovedeno u pitanje – potvrdio je Jelić.

Dodao je kako je u javnosti nakon objave informacije prošlog tjedna stvorena pogrešna slika da se autobusi ubuduće više neće zaustavljati u Kninu.

– Kolodvorska djelatnost građanima je važna zbog mogućnosti informacija i kupovine karata, ali nema nikakve veze s postojećim autobusnim linijama – objasnio je prvi čovjek Knina te naveo uzrok cijeloga problema.

– Neisplativost kolodvora i Čazmatransova namjera da ga napusti samo su posljedice neshvatljive prometne izolacije u kakvu je Knin dovela država svojim nerazumnim odlukama kada se gradila autocesta. Odluka da prometnica koja je izgrađena upravo za to da se Hrvatska primjereno poveže na kraju zaobiđe Knin nije bila ni stručna ni zdravorazumska. Ne znam uistinu zašto se to dogodilo no siguran sam da kninski kraj dobrim dijelom umire zbog toga. Ljudi iseljavaju i za to što su željni sigurnih prometnih pravaca u svim smjerovima. U tim uvjetima bi se u svim naseljima kninskog kraja moglo živjeti jer stanovništvu ništa ne bi bilo daleko, a bio bi zajamčen i turistički razvoj – referirao je Jelić objašnjavajući da Kninjani trebaju voziti do Svetog Roka, Zadra ili Šibenika da bi se priključili na autocestu premda bi kninski koridor trebao biti najjeftiniji i najbrži cestovni put za povezivanje dalmatinskog i kontinentalnog dijela zemlje.

Izgradnju brze ceste Šibenik-Knin Jelić smatra iluzijom.

– O tome se govori već deset godina, a nije izgrađen niti metar. Ta cesta ne bi bila na odmet, ali važnijim smatram povezivanje sa Zadrom preko Žegara na autocestu već trasiranom prometnicom. Tu prometnicu bi trebalo poboljšati da se do Zadra stigne za 35-40 minuta vožnje – rekao je Jelić i zaključio da vremena za čekanje više nema.

– Nemamo mi vremena za nove strateške dokumente koji bi ispravljali ovu pogrešku s reperkusijama za cijelu zemlju i depopulaciju kao naš najveći problem. Nemamo deset godina pred sobom za to jer će od Karlovca do Sinja ostati pusti dio zemlje! – poručio je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Tekst prilagodio: I. Š.; foto: I. Š. (arhiva Hukneta)

Izbornik