• Naslovna
  • Kultura
  • Osnovnoškolci posjetom Eko knjižnici igračaka obilježili Mjesec hrvatske knjige

Osnovnoškolci posjetom Eko knjižnici igračaka obilježili Mjesec hrvatske knjige


Piše: Anita Marković Škundrić

Učenici Osnovne škole dr. Franje Tuđmana bili su u posjeti Eko-knjižnici igračaka. Tim posjetom uspješno su dovršili projekt obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Naime, projekt se nadovezao na već postojeći kojeg je vodila Ekološka udruga Krka Knin pod nazivom „Opismeni – Zazeleni“. Učenici su darovali knjigu – dvije, odnosno koliko je tko mogao, kako bi popunili Eko-kućice koje već dugo krase naš grad.

Kroz mjesec listopad, kada se obilježava manifestacija Mjesec hrvatske knjige,  prikupljeno je oko 70-ak naslova, od slikovnice do enciklopedije. No, popunjavanje Eko-kućica nije jedini cilj ovoga projekta. Želja nam je bila razviti svijest koliko o važnosti čitanja, toliko i o kulturi čuvanja knjige. Eko-kućice krase javnu površinu i time su dostupne svima. Bez članarine, bez vremenskoga ograničenja – posudiš, pročitaš, vratiš. Da to nije tako jednostavno, nažalost, imali smo se priliku uvjeriti. Knjige bi često završile u dijelovima, a oštećene su i neke Eko-kućice. Ukoliko već netko nema potrebu posegnuti za književnom građom, bar neka ju ne uništava.

Domaćini u Udruzi nisu krili zadovoljstvo našim posjetom. Djeca su imala priliku porazgovarati s voditeljima,  poslušati predavanje o važnosti očuvanja okoliša i počastiti se grickalicama. Na dar smo dobili edukativnu publikaciju o zaštiti okoliša te platnene vrećice koje su djeca samostalno ukrasila.

Zadovoljstvo je predavati ovakvoj djeci te surađivati s ljudima koji rade pomake u društvu.

Tekst napisala: Voditeljica projekta: Anita Škundrić, nastavnica

Izbornik