Foto: Posebno lijepa izložba o posebno lijepoj Krki


Kao što naslov kaže, u kninskoj knjižnici otvorena je posebna izložba o posebnoj Krki, čarobnoj i jednoj od najljepših europskih rijeka.

Poseban je bio i ambijent u novoj kninskoj knjižnici koju su danas ispunili ljubitelji kulture i Krke.

“Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“, naziv je izložbe koju su organizirali Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Nacionalni park Krka. Za posebnost izložbe najzaslužnija je njena autorica Dobrila Zvonarek iz NSK, koja ju je i predstavila, zajedno sa  dr. sc. Dragom Margušem iz NP Krka.

Izložba prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Gradonačelnik Knina dr. sc. Marko Jelić, inače doktor molekularne biologije, spomenuo je mnoge segmente Krke te označio onaj biološki kao najbitniji.

– Kao biolog na Krku gledam kao na eko sustav. Najbitniji je biološki segment Krke kao osnova biološkog opstanka. Drugi segment je antropološki, odnosno sociološki, a onda se generiraju i svi ostali poput povijesti, kulture i poljoprivrede.  Ipak, u cijeloj priči ne treba preskočiti ni Dinaru jer je Dinara majka i Krke te još jedne važne rijeke, Cetine – kazao je gradonačelnik Jelić dodavši da u zadnje vrijeme najčešće dolazi u kninsku knjižnicu radi brojnih događanja koja se ovdje organiziraju.

Na događanja u knjižnici koja je spomenuo gradonačelnik nadovezala se u svojoj izjavi ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić.

– Cilj ove izložbe je pokazati da su knjižnice mjesto kulturnog i društvenog života i da se u njima progovara ne samo o knjigama nego i o ljepotama prirodne baštine koja nas okružuje – kazala je ravnateljica NSK.

Okupljenima na izložbi obratila se i ravnateljica Narodne knjižnice Knin, Kornelija Belak, a cijeli događaj je vješto moderirala djelatnica kninske knjižnice Ana Šimić Sunko.

Za interdisciplinarni doživljaj izložbe pobrinuo se kninski klapski pjevač Hrvoje Marić.

Izložba će u kninskoj knjižnici biti otvorena do 26. studenoga.

Ivica Šimić 

Izbornik