• Naslovna
  • Kultura
  • Danas u 13 sati u kninskoj knjižnici velika izložba u organizaciji NSK: “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“

Danas u 13 sati u kninskoj knjižnici velika izložba u organizaciji NSK: “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“


Danas će se u Narodnoj knjižnici Knin u 13 sati otvoriti velika izložba u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Nacionalnog parka Krka i Parkova Hrvatske pod nazivom “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“

Predstavit će je dr. sc. Drago Marguš iz Nacionalnog parka Krka i Dobrila Zvonarek, autorica izložbe, a na otvaranju će biti i ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić. Glazbeni gost bit će Hrvoje Marić.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastala je suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka. Izložba prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskog dvojca Maria Romulića i Dražena Stojčića.

U istu rijeku, Heraklitovim riječima, nije moguće zakoračiti dvaput; stoga smo u nju zakoračili sedmerostrukim korakom, pokušavši joj se približiti izborom sedam mogućih pristupa – okom etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala, današnjeg posjetitelja, stoji u predgovoru kataloga izložbe, čije tekstove potpisuju Sonja Martinović i Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Do sada su ove dvije institucije suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama: Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke te kreiranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige i moći će se besplatno razgledati u knjižnici u Kninu do 25. studenog. Nakon toga izložba će posjetiti Drniš, Šibenik i na kraju Skradin.

Što vas očekuje na izložbi pogledajte u kratkom videu.

I. Š.

 

Izbornik