• Naslovna
  • Politika
  • YIHR traži od Plenkovića isključivanje iz stranke kninskih HDZ-ovaca, potpisnika žalbe Nacionalnom vijeću stranke

YIHR traži od Plenkovića isključivanje iz stranke kninskih HDZ-ovaca, potpisnika žalbe Nacionalnom vijeću stranke


Prije same vijesti iz naslova, za slabije poznavatelje političke trakavice u vezi s kninskim HDZ-om koja sada izmiče lokalnim okvirima, pokušat ćemo ukratko objasniti o čemu se radi.

Županijski odbor HDZ-a predvođen Nediljkom Dujićem zbog gubitka izbora raspustio je kninski Gradski odbor HDZ-a kojemu je na čelu bila Josipa Rimac te imenovao Povjerenstvo na čelu s povjerenikom Nikolom Blaževićem koje ima zadatak organizirati unutarstranačke izbore u roku od šest mjeseci.

Nakon toga grupa nezadovoljnika u kninskom HDZ-u piše prosvjedno pismo, odnosno žalbu Nacionalnom vijeću stranke na odluku o raspuštanju Gradske organizacije HDZ-a te na odluku o imenovanju povjerenika i Povjerenstva.

Potpisnici žalbe su mahom donedavni članovi najužega vodstva kninskoga HDZ-a i najbliži suradnici donedavne predsjednice kninskog HDZ-a Josipe Rimac.

Žalba je relativno neopaženo prošla u medijima sve dok je nije prenio jedan medij fokusirajući se na njen zadnji odlomak koji glasi:

„Prilikom donošenja svoje odluke morate biti svjesni dubine raskola u HDZ-u Grada Knina, nemogućnosti povratka vlasti HDZ-a u Grad Knin, zaustavljanju iseljavanja Hrvata iz Knina koji je svakim danom još veće. Iseljavanjem naših ljudi će se omogućiti povratak Srba u Knin te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom naselio ova područja. Ne smijemo zaboraviti ni mi ni vi sve poginule branitelje koji su položili svoj život za Knin i našu jedinu Domovinu Hrvatsku. Ovo Knin ne zaslužuje!“.

Ovaj zadnji odlomak je zbog svog sadržaja podigao popriličnu buru. Svemu je doduše kumovalo i to što su neki mediji riječ „naselio“ krivo prenijeli kao „raselio“. Tako je ovaj, ionako kontroverzan zadnji pasus žalbe, izazvao još veće prijepore i reakcije.

Jedna od reakcija je i ona Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) koja je uputila pismo predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Josephu Daulu u kojem je upozorila na ugrozu vrijednosti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te netrpeljivost temeljem nacionalne pripadnosti koju su izrazili članovi kninskog HDZ-a, potpisnici prosvjednog pisma.

Inicijativa poziva predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti te da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda izražene u zakonima i Ustavu RH.

„Nadamo se da će u što kraćem roku pokrenuti postupak isključivanja potpisnika ovog pisma iz stranke“, stoji u pismu Inicijative.

Spornu žalbu HDZ-a možete preuzeti OVDJE

I. Š.

Izbornik