• Naslovna
  • Kultura
  • Predstavljene knjige Zdravka Vampovca i dodijeljena priznanja najčitateljima

Predstavljene knjige Zdravka Vampovca i dodijeljena priznanja najčitateljima


U okviru Mjeseca hrvatske knjige Narodna knjižnica Knin upriličila je proglašenje najčitatelja za 2017. godinu te predstavljanje dviju knjiga autora Zdravka Vampovca.

Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori iz Basela Zdravko Vampovac kninskoj je publici predstavio svoje dvije najnovije knjige “Armenija, naš daleki blizanac” i “Švicarska i njezine tajne”.

U knjizi “Armenija, naš daleki blizanac” autor daje putopisno publicistički prikaz kulturno povijesnih veza između Armenije i Hrvatske. Prastare veze rane Armenije i starih srednjovjekovnih Hrvata izdvojene iz dostupne literature, autor potkrjepljuje na temelju vlastitih terenskih uvida na jugu Kavkaza i u samoj Armeniji, istražujući po tamošnjim zbirkama, crkvama te izvornim tekstovima na armenskom.

U drugoj knjizi autor otkriva tajne o zemlji u kojoj „teče med i mlijeko“, o zemlji u kojoj sve besprijekorno funkcionira, izuzetno bogatoj, s visokim standardom i visokim plaćama, o Švicarskoj. Sloboda, demokracija, liberalno gospodarstvo i politički ustroj njenog društva samo su dodatan ukras o već ionako krasnoj slici Švicarske. No autor, nakon 18 godina života u ovoj idealnoj zemlji, u knjizi progovara i o njezinim tajnama.

Program je uveličao kazališni redatelj, glumac i književni prevoditelj Pero Mioč koji je publici među ostalim pročitao jednu od armenskih priča, iz ranijeg autorovog opusa.

Predstavljanju je prisustvovao i zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević koji je istaknuo važnost novog prostora knjižnice, kako za osnovne djelatnosti knjižnice tako i za rad na promicanju i širenju kulturnih sadržaja.

Ovom prilikom proglašeni su i najčitatelji u protekloj godini i to u dvije kategorije. U kategoriji do 18 godina sa 64 posuđene knjige nagradu je od ravnateljice Kornelije Belak primila mlada čitateljica Andrea Bošnjak, dok je u kategoriji odraslih sa 183 pročitana naslova nagradu zaslužio Miroslav Jadrić.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige kninska knjižnica započela je tradicionalnom akcijom prodaje knjiga iz otpisa koja još traje. Večeras u 19 sati započinje i nova sezona Pub kviza.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige kninska knjižnica će organizirati i radionicu izrade predmeta od ukrasnog bilja, izložbu “Krka u mom oku: rijeka u sedam priča”, pričaonicu za djecu o važnosti očuvanja dentalnog zdravlja te akciju vraćanja knjiga bez zakasnine.

Izvor: Facebook stranica Narodne knjižnice Knin

Izbornik