• Naslovna
  • Društvo
  • Preminuo bivši dekan kninskog veleučilišta prof. dr. sc. Mirko Gugić

Preminuo bivši dekan kninskog veleučilišta prof. dr. sc. Mirko Gugić


Preminuo je bivši dekan kninskog Veleučilišta Marka Marulića prof. dr. sc. Mirko Gugić.

Prenosimo obavijest sa službene stranice veleučilišta:

 

“Zatečeni i potreseni tužnom viješću o smrti našeg dragog prijatelja, bivšeg dekana Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu obavještavamo studente i zaposlenike Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu da nas je u 68. godini života napustio izv. prof. dr. sc. Mirko Gugić, prof. visoke škole u četvrtak, 19. listopada 2017. godine.

Ispraćaj dragog prijatelja i kolege biti će u petak,  20. listopada 2017. godine u 16.00 sati na mjesnom groblju u Sinju.

Komemoracija će se održati u ponedjeljak, 23. listopada 2017. godine u 12.00 sati na Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu, Ulica kralja Petra Krešimira IV. br. 30.”

Službena stranica kninskog veleučilišta donosi i životopis profesora Gugića:

“Izv. prof. dr. sc. Mirko Gugić rođen je 11. travnja 1950. godine u Sinju, osnovnu i srednju školu završio je u Sinju. Na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je  1977. godine Prehrambenu tehnologiju. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao je 1980. godine poslijediplomski studij kojeg je završio 1984. godine te stekao znanstveno zvanje magistar znanosti, a 2010. godine i znanstveno zvanje doktora znanosti  na temu „Biološka vrijednost i kvaliteta ulja masline sorte Oblice“ na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Završio je više specijalizacija iz konzerviranja maslina, proizvodnje maslinovog ulja, kvalitete i senzorike maslinovog ulja u Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Tunisu i SAD-u.

Od 1977. do 1996. radio je na Zavodu za preradu voća i povrća na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Od 1996. do 2004.  godine radio je prvo kao voditelj razvoja prehrambene industrije, a nakon toga i kao direktor SMS u Splitu. Od 2004. do 2006. bio je zaposlen kao direktor Prehrambeno razvojne agencije P.R.A.G u Splitu. Od 2006. godine do 2015. bio je zaposlen na Veleučilištu „ Marko Marulić“ u Kninu.

Od 2006. stekao je naslovno nastavno zvanje višeg predavača, a 2010. godine nastavno zvanje profesora visoke škole. U znanstveno zvanje znanstvenog suradnika izabran je 2011. godine, a u višeg znanstvenog suradnika 2012. godine nakon čega je stekao naslovno znanstveno nastavno zvanje izvanrednog profesora. Sva znanstvena i nastavna zvanja stekao je u području biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija.

Izv. prof. dr. sc. Mirko Gugić sudjelovao je u izradi programa osnivanja, a kasnije i u osnivanju Veleučilišta „ Marko Marulić“ u Kninu na kojem je bio izabran za prvog predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta. 2006. godine zapošljava se na Veleučilištu kao pročelnik Inovacijskog središta i kao prodekan za razvoj, a od 2007. do 2011. obnašao je i dužnost direktora Matica d.o.o. Od 1. listopada 2011. do odlaska u mirovinu 30. rujna 2015. obnašao je dužnost dekana Veleučilišta.

Veleučilište „ Marko Marulić“ u Kninu 2008. godine dodijelilo mu je nagradu pečetnjak s likom Marka Marulića kao najveće priznanje Veleučilišta za izuzetan doprinos u unapređenju, razvoju i promociji Veleučilišta, kao i za razvoj društva u cjelini.

Osim na Veleučilištu predavao je na Kemijsko tehnološkom fakultetu u Splitu i na studijima Forenzike i farmacije Sveučilišta u Splitu.

Svoj znanstveni i stručni život posvetio je  unapređenju uzgoja i prerade maslina, razvoju proizvodnje maslinovog ulja  kao i usavršavanje kvalitete i  senzorike maslinovog ulja na području Republike Hrvatske. Svoj stručni rad posvetio je zaštiti autohtone hrvatske masline sorte Oblica.

Prvi je proglašen za Viteza maslinovog ulja u Republici Hrvatskoj, također, proglašen je i za međunarodnog Viteza maslinova ulja.

Izdao je na desetke knjiga, znanstvenih i stručnih radova koje je teško nabrojati, ali valja naglasiti stručnu  knjigu pod nazivom  „ Maslina i proizvodi“  koja je izdana 2017. godine za koju je i sam rekao da predstavlja sažetak cijelog njegovog stručnog i znanstvenog života.”

Izvor: veleknin.hr

Izbornik