U četvrtak na tvrđavi izložba “More, ljudi, obala”


U četvrtak će se u Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi u suradnji s Muzejom grada Šibenika otvoriti izložba pod nazivom More, ljudi, obala.

Izložba More, ljudi, obala uskoro slavi pola stoljeća kontinuiranog djelovanja, a
započela je kao likovna kolonija u Primoštenu još davne 1970. godine i svoju tradiciju nastavila je netom nakon toga kao redovna godišnja izložba u Muzeju grada Šibenika.

Izložba okuplja renomirane hrvatske i inozemne umjetnike te prati suvremena strujanja u umjetnosti.

Ove godine izložba se po prvi put otvara i u Kninskom muzeju. Za razliku od proteklih godina ovogodišnje 47. izdanje posebno se ističe velikim brojem skulptura koje čine gotovo trećinu izložaka.

Čelična skulptura Ivone Biočić Mandić pod nazivom Sjena rozete 4 govori o odnosu punog i praznog. Predrag Jokić pak od podnica i greda gradi monumentalnu skulpturu pauka znakovito plave boje koja po tome nedvojbeno asocira na “more, ljudi, obala”.

U kamenu pak rade Vlado Petković i Sandra Nejašmić-Pirnat dok se u vještini obrade keramike ističu Dore Pezić Mijatović, Blaženke Šoić Štebih, Marije Višić Guine te Nataša Ninić Erceg.

Sveukupno je 33 rada od 32 izlagača, među kojima ove godine ima i predstavnika iz Bosne i Hercegovine, Kanade i Engleske, a osim skulptura izložba nudi i ulja na platnu, akvarele, grafike i fotografije dok se od motiva ističu pejzaži, aktovi, portreti, animalističke teme, apstrahirane i pomalo nadrealne forme, ali svi sa zajedničkom niti vodiljom, a to su morski i priobalni motiv.

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada 2017. godine.

Osim klasične izložbe i postava pripremljene su slagalice i edukativne kartice kao idealan spoj razonode i učenja. Cilj je bio potaknuti interakciju publike, tj. navesti posjetitelje da se okušaju u vizualnom izazovu te primjene viđeno i naučeno.

Ivana Mikulić Sarić

Izbornik