• Naslovna
  • Politika
  • Kninski muzej objavio ispravak netočnog navoda u povodu jučerašnje rasprave na Gradskom vijeću

Kninski muzej objavio ispravak netočnog navoda u povodu jučerašnje rasprave na Gradskom vijeću


Kninski muzej objavio je ispravak netočnog navoda u povodu jučerašnje rasprave na Gradskom vijeću, odnosno u vezi izvještaja sa iste. Ispravak netočnog navoda kojega je potpisao ravnatelj muzeja Zvonimir  Jelić donosimo u cijelosti:

“Kninski muzej nema financijskih dubioza o kojima piše Huknet, a koje je više-manje implicite samovoljno iznio vijećnik Marinko Tokmakčija na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, pitajući gradonačelnika zapravo ono što je najprije trebao pitati samog sebe:

Kao predsjednik Gradskog vijeća u prošlom sazivu gospodin Tokmakčija dobro zna kako Kninski muzej donosi plan i program rada s financijskim planom jer ga je, slijedom odluka Gradskog vijeća, osobno prihvaćao i potpisivao barem 8 puta (4 prijedloga plana i 4 usvajanja godišnjih izvještaja, da ne spominjem rebalanse).

Svake godine (od Domovinskog rata do danas) Kninski muzej prijavljuje programe u okviru Javnog poziva za predlaganje potreba u kulturi RH kojeg oglasi Ministarstvo kulture.

Za 2017. godinu Kninski muzej je prijavio 16 programa, u ukupnom iznosu od 2.023.276,94 kuna, a od toga iznosa samo na Ministarstvo kulture otpada 1.811.627,36 kuna.

Nakon provedene procedure odabira Ministarstvo prihvati dio programa, nikad ne sve, u iznosima koji oni odrede, a ne onima koji su predloženi od naše strane. Zato imamo razliku koju svake godine ispravljamo rebalansom pa ne znam zašto bi to bilo čudo ove godine. Ta razlika nije nikakav gubitak ili dubioza.

Opće je poznato da Ministarstvo prihvaća programe u okviru svojih povjerenstava u kojima ne sjede ravnatelji ustanova koji se natječu, te je stoga neozbiljna konstatacija vijećnika da je ravnatelj morao «visiti» u Ministarstvu kao bi dobio što više. To jednostavno na legalan način nije moguće i svatko dobronamjeran to zna.

Proračunom za 2017. Grad Knin je osigurao Kninskom muzeju sredstva za rad, kao i ostalim proračunskim korisnicima, na osnovu prijedloga financijskog plana predloženog od ravnatelja i Upravnog vijeća. U tom dijelu, u jednoj od stavki, (Pozicija: R00442 konto: 42124) osigurano je 876.905,00 kuna za pokriće dijela građevinskih radova Graditelju svratišta Zagreb, za novi postav Domovinskog rata Oluja 95. Slijedom toga Kninski muzej nema financijskih dubioza jer je iznos koji nedostaje pokriven proračunskim sredstvima Grada Knina, koji je, opet, donijelo Gradsko vijeće kojim je predsjedavao gdin Tokmakčija.

Tijekom 2017. Grad je iz te stavke Muzeju uplatio dio, 126.000 kuna, te ostaje obveza Grada, a ne Muzeja, podmiriti ostatak od 750.905 kuna do kraja ove kalendarske godine.

Ova stavka nije sporna novoj gradskoj upravi, pa i gradonačelniku, te stoga čudi da je sporna onome tko ju je i odobrio, a ne onome tko ju je naslijedio.

Kninski muzej nije prijavio programe za EU fondove jer za to nema potrebne kadrovske pretpostavke. Međutim, sudjelovao je i sudjeluje u okviru prezentiranja naših potreba, u smislu turističke valorizacije kompleksa kninske tvrđave, kroz Partnerstvo za intervencijske planove Grada Knina. U okviru toga predložili smo 6 temeljnih odrednica. U kojoj je sve to fazi, nije na meni da komentiram.

Čovjek se sjeća ako može – zaboravlja ako hoće; stoga sam bio prisiljen informirati dobronamjerne, te raščistiti eventualne nejasnoće ili dezinformacije.”, stoji u ispravku netočnog navoda kojega je potpisao Zvonimir Jelić, ravnatelj Kninskog muzeja.

Izvori foto: Facebook stranica Kninskog muzeja

Izbornik