Obilježena 25. obljetnica Kninske bojne


U Kijevu je obilježena 25. obljetnica osnutka Kninske bojne, koja je djelovala na gotovo cijelom području dalmatinskog zaleđa, a posebnu ulogu njeni su pripadnici odigrali u pripremi “Oluje” i oslobađanju Kijeva i Knina.

Koliku je važnost imala ova postrojba potvrdio je general Rahim Ademi, koji je jedno vrijeme bio i njen zapovjednik, kada je bila u sastavu 126 brigade.

U Kninskoj bojni bilo je 306 branitelja, uglavnom Kijevljana i Kninjana. Najviše vremena proveli su u nemogućim uvjetima na Dinari, kaže umirovljeni poručnik Ante Ercegovac, koji se posebno ponosan na sudjelovanje u Oluji.

Zamjenik zapovjednika bojne umirovljeni pukovnik Milan Maloča, rekao je kako se nedovoljno ističe važnost domobranskih postrojba, a koje su u ratu bile od neprocjenjive važnosti, zato je poručio svojim ratnim kolegama kako trebaju biti ponosni što su se borili u Kninskoj bojni.

Okupljenima se na obilježavanju obratio i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Ivan Vukić, kijevska načelnica Lidija Slavić i kninski gradonačelnik Marko Jelić. Poslije svečanog postrojavanja položeni su vijenci kod središnjeg križa ispred crkve sv. Mihovila.

Tekst i foto: HRT Centar Knin

Izbornik