• Naslovna
  • Društvo
  • U Kninu danas izmjereno 40°C. Hoće li ovoga tjedna biti srušen apsolutni temperaturni rekord? Donosimo popis najviših izmjerenih temperatura u povijesti

U Kninu danas izmjereno 40°C. Hoće li ovoga tjedna biti srušen apsolutni temperaturni rekord? Donosimo popis najviših izmjerenih temperatura u povijesti


Knin je danas bez premca najtopliji grad u Hrvatskoj sa izmjerenih 40 stupnjeva Celzija (39,6°C) u 15 sati, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda. Sreća u “nesreći” je da smo opet grad s daleko najnižim postotkom vlažnosti zraka u državi. U 15 sati vlažnost zraka bila je 22 posto što itekako olakšava borbu s vrućinom. Za usporedbu, vlažnost u Zagrebu je 41, a u Zadru 59 posto.

Sve ovo su podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda (koji ima svoju meteorološku postaju u Kninu) koji su jedini mjerodavni i točni u moru netočnih podataka koje plasiraju pojedini mediji na osnovu potpuno nepouzdanih aplikacija pametnih telefona, računalnih simulacija i kućnih termometara kupljenih kod Kineza.

Apsolutni temperaturni rekord u Hrvatskoj drže Ploče s 42,8 stupnja Celzija koliko je izmjereno 4. kolovoza 1981. godine. Na drugom mjestu je Karlovac s 42,4 stupnja izmjerena 5. srpnja 1950., a na trećem Knin s 41,4 stupnja izmjerena 22. kolovoza 2000. godine.

Popis najviših izmjerenih temperatura u Hrvatskoj u povijesti mjerenja možete pogledati OVDJE.

Legitimno je pitanje hoće li ovoga tjedna biti srušen apsolutni hrvatski temperaturni rekord i to baš u Kninu? Jer, za četvrtak se najavljuju temperature za tri stupnja više od današnjih. Živi bili pa vidjeli!

I. Š.

 

Izbornik