• Naslovna
  • Društvo
  • Reakcija na reakciju: Dogradonačelnica Kristina Perić reagirala na priopćenje Nikole Blaževića

Reakcija na reakciju: Dogradonačelnica Kristina Perić reagirala na priopćenje Nikole Blaževića


Zamjenica kninskog gradonačelnika Kristina Perić danas je na svom facebook profilu reagirala na priopćenje bivšeg gradonačelnika Nikole Blaževića koje smo također prenijeli, a koje je bilo reakcija na priopćenje Nezavisne liste dr. sc. Marka Jelića.

Uz objavu je dogradonačelnica Perić priložila i skenirane dokumente gradske uprave koje također prenosimo.

Evo, u cijelosti, priopćenja dogradonačelnice Kristine Perić:

“Poštovani sugrađani i dragi prijatelji. Kao zamjenica gradonačelnika imam potrebu reagirati na objavu bivšeg gradonačelnika Nikole Blaževića i hvala mu jer se potrudio napisati i obrazložiti detaljno navode koje smo iznijeli na našoj stranici Nezavisne liste. Krenut ću redom. Zbilja nemam ništa osobno protiv bivšeg gradonačelnika, međutim isto tako ne volim kad netko sebe uzdiže, a potkopava druge. Stvari koje su se dešavale tokom kampanje su zbilja gnjusne i ne želim da se ponavljaju. Na njegovu konstataciju da se u gradsku upravu ne dolazi nespreman odgovorit ću tako da ću mu reći da je svaki posao novi izazov i nikad ne možeš biti spreman za sve. Stvari se najbolje nauče na terenu. Nitko se nije rodio naučen i vjerujem kako je i njemu trebalo određeno vrijeme da nauči neke stvari, jel’ Bože moj, nije da smo svi godinama sudjelovali u radu gradske uprave pa je moguće da sve znamo. Svaki dan se nešto novo nauči, donose se novi propisi, novi zakoni i mi smo spremni sve popratiti i primijeniti na najbolji mogući način na korist cijeloj našoj zajednici.
– Što se tiče stanja duga i stanja u gradskoj blagajni, istina je da je za većinu duga nastupio rok zastare. Da li je bilo moralno naručivati određene stvari i radove te ih ne platiti? Kakva je poslovna politika ne plaćati račune?
– Što se tiče sredstava za povrat poreza, ta sredstva nam osigurava država te su do kraja Vašeg mandata puštena određena sredstva te ste deponirali iznos od oko 2.000.000,00 kn na poseban račun, i hvala Vam jer ih niste potrošili pa bar s tim neće bit problema. To i još oko 470.000,00 na redovnom računu ste nam ostavili prilikom primopredaje. Isplatili ste plaće, ostalo nam je za podmirenje mjesečnih i tekućih obveza grada koje su ovaj mjesec bile i iznad toga iznosa te vraćanje dijela dugova.
– Nadalje, što se tiče Vaše večere kao zahvale svima s kojima ste surađivali, vrlo ste mudro odabrali period za održavanje iste. Smatram da nije bilo ni fer ni korektno od Vas u tom momentu organizirati takvu večeru te je platiti novcem iz gradskog proračuna. Pozivate se kako ste htjeli zahvaliti svojim djelatnicima koji godinama nisu primili regres, božićnicu i sl. jer te iste niste planirali u proračunu? Za malo više od te iste svote koju ste potrošili na večeru mogli ste radnicima gradske uprave osigurati regres.
– Što se tiče Vaše tvrdnje da se prihod od prodaje stanova ne vraća u državni proračun, prilažem Vam nalaz revizije koji se poziva na Zakon o prodaji stanova na koji postoji stanarsko pravo, te Ministarstvo svake godine traži podatak koliko je prodano istih i koliko se mora uplatiti državi. Nalaz revizije je za 2012. te je dug naveden u istoj došao na skoro milion kuna. Novac je naravno potrošen.
– Što se tiče Vip-a, gospodin koji je njihov predstavnik je treći dan našeg mandata došao kod nas u ured da pitao imamo li mi ljude koji bi to radili? Također je naglasio da je razgovarao s našim prethodnicima te mu je rečeno da kod nas u gradu ne postoji interes za taj posao. Prvo smo ostali zatečeni jer je uopće došao kod nas s takvim pitanjem jer sama logika nalaže da se raspiše natječaj pa će se na osnovu toga vidjeti da li postoji ili ne postoji interes. Na kraju razgovora smo mu rekli da možemo taj isti natječaj objaviti na našim stranicama, tako da to vjerujte mi nije jedino zapošljavanje koje namjeravamo provesti kako ste to podrugljivo napisali u Vašem priopćenju iako nam je baš svako radno mjesto, neovisno o kojem se poslu radi, jako bitno.
– Spomenuli ste prijem građana, napisali smo da smo odradili jedan prijem, mislili smo da smo baš jedan dan odvojili samo za prijeme. Koliko smo građana primili to niti ne brojimo i koliko stvari rješavamo i pokušavamo riješiti tim istima zaista više ni sami ne možemo nabrojati iako smo kratko tu. Kako ste naveli da ste primili više stotina, odnosno tisuća građana Knina, odnosno svakoga tko je pokušao doći do Vas, ne znam onda čemu su ljudi ostali iznenađeni kojom brzinom su došli do nas i kako imamo vremena da ih primimo uz konstataciju da su neki godinama čekali i nije im bilo omogućeno da dođu do Vašeg ureda.
– Proračun koji je namijenjen za ceste, stupove javne rasvjete, parkove i ulice, kako ste naveli kad ste znali da više nećete biti gradonačelnik, pokušali što prije potrošiti i odraditi sve što dosad niste stigli? U mjesec-dva napraviti nešto što se godinama nije napravilo i tvrditi da nije riječ o financiranju predizborne kampanje? Ja niti bilo tko, tko je bio svjedok događanja u gradu za vrijeme kampanje, u to ne može vjerovati.
Istina je da kninska gradska uprava nije započela s nama niti će s nama završiti, ali je i istina da ta ista nije funkcionalna te se godinama nije poduzimalo puno stvari da bi se rad iste poboljšao. Ne branimo se nikakvom pričom, napisali smo onako kako mislimo i iza toga stojimo. Vaše je na koji ćete način to prezentirati nekome, Vi to jako dobro znate, godinama ste u politici i ja priznam da Vam u tom dijelu nisam ni do koljena. Stvari gledam onakve kakve jesu, bez uljepšavanja, bez politiziranja.
U prilogu, kao što sam obećala stavljam skeniran račun Vaše oproštajne večere, konto karticu reprezentacije da se vidi koliko se potrošilo za vrijeme kampanje, prošlogodišnju konto karticu reprezentacije čisto da se usporedi potrošnja kad nema predizborne kampanje, stavljam nalaz revizije u kojem je vidljivo da smo dužni državi uplatiti dio prihoda od prodaje stanova te račun za izvedene poslove komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Knina iz svibnja ove godine, u žiži predizborne kampanje.
Zbilja Vam želim puno uspjeha u daljnjem radu i slažem se s Vama da jedini indikator uspjeha ili NADE nije kopanje po prošlosti, ali na žalost politika ovog posla, kao što sami znate, je da moramo jako dobro poznavati i upoznati prošlost kako bi zajedno mogli graditi bolju budućnost.
P.S. Revizija ide uskoro kako smo i obećali.”, stoji u priopćenju dogradonačelnice Kristine Perić.

I. Š.

Izbornik