• Naslovna
  • Društvo
  • Reakcija dožupana i bivšeg gradonačelnika Nikole Blaževića na priopćenje NL Marka Jelića

Reakcija dožupana i bivšeg gradonačelnika Nikole Blaževića na priopćenje NL Marka Jelića


Šibensko-kninski dožupan i bivši kninski gradonačelnik Nikola Blažević objavio je danas priopćenje na svom facebook profilu kao reakciju na priopćenje Nezavisne liste dr. sc. Marka Jelića objavljeno na facebook stranici te liste 15. srpnja.

Donosimo cijelo priopćenje Nikole Blaževića naslovljeno “Priopćenje o stanju računa Grada Knina”:

“Radi interesa javnosti kao i istinitog i vjerodostojnog prikazivanja stanja gradske blagajne osjećam se pozvanim iznijeti podatke koji su rezultat izvršene primopredaje od dana 12. lipnja 2017. godine, sačinjene po stručnim službama Grada Knina. Podatke iznosim potaknut priopćenjem Nezavisne liste dr. sc. Marka Jelića u povodu proteka mjesec dana otkako je Nezavisna lista preuzela Grad Knin. Prije svega, valja naglasiti kako nije uobičajeno da nekome tko je pretendirao voditi jedinicu lokalne samoprave treba ‘’jedno određeno vrijeme kako bi sagledao stvari i što bolje se uputio u funkcioniranje gradske uprave kako bi mogao što kvalitetnije započeti s ostvarivanjem zacrtanih ciljeva’’. Takve stvari odnosno spoznaja što bi se trebalo raditi se podrazumijeva. U lokalnu samoupravu se ne dolazi nespreman.
Sredstva koja su dočekala novu vlast i nisu baš tako minimalna kako ih se prikazuje. Dug prema dobavljačima u trenutku primopredaje iznosio je 5,2 milijuna kuna. On je, k tome, značajno manji nego ranijih godina. Čudno je da NL ne spominje da im je u gradskoj blagajni ostalo 2.470.937,27 kuna. Vjerojatno bi i to zanimalo svekoliku javnost. Od ukupnog duga od 5,2 milijuna kuna prema dobavljačima približno 2,1 milijuna je u zastari, što znači da ukoliko dođe do sudskih sporova Grad Knin ima mogućnost pozvati se na zastaru i osloboditi se od obveze plaćanja navedenog iznosa. Napominjem uzgred, da i Grad Knin ima potraživanja prema raznim fizičkim i pravnim osobama te da ta potraživanja iznose gotovo uvlas isti iznos koliko je Grad Knin dužan drugima. Radi se o 5,2 milijuna kuna. S tim u vezi, valja znati da sam htio postupati populistički mogao sam otpisati zastarjela potraživanja i poplaćati preostala dugovanja, čime bih račun sveo na pozitivnu nulu. Nasuprot tome, odgovornim odnosom prema sveukupnom poslovanju postupio sam kao i mnogo puta do tada, a sredstva na računu ostavio nasljednicima za podmirenje obveza prema Ministarstvu financija s osnove povrata poreza građanima.
Nezavisna lista u predizbornoj kampanji često je spominjala provođenje forenzičke revizije. Ne znam što čekaju, ali ih ovim putem javno pozivam kao aktualnu vlast da provedu forenzičku financijsku reviziju poslovanja za vrijeme u kojem sam obnašao dužnost gradonačelnika Grada Knina. Zapravo ih molim da to učine i javno prikažu podatke do kojih dođu. Do tada neću komentirati nikakva naklapanja, a tada ću s posebnim zadovoljstvom pojasniti svima onima koje to bude interesiralo gdje je otišla svaka gradska kuna dok sam za nju bio odgovoran, počev od održavanja javne rasvjete i nerazvrstanih cesta, preko financiranja gradskih ustanova i raznih udruga pa sve do troškova reprezantacije koji se spominju. Tako će mi gospoda iz NL najviše pomoći, a tako će se i oni sami za koju godinu moći lakše mjeriti revidiranim razdobljem. Dakako da će tu trebati uzeti u obzir sve ulazne i izlazne parametre. Moje i njihove. Ja znam s čime sam počeo, a znam i s čime sam završio, barem kada su u pitanju dugovanja Grada Knina. Forenzička revizija će, uostalom pokazati saldo gradske blagajne u određenim razdobljima. Prije toga ću, a da ipak ne bi bilo nedorečeno do rezultata forenzičke revizije, pojasniti smisao i svrhu prijepornog iznosa od 35 tisuća kuna za večeru na trošak Grada Knina. Naime, večera je upriličena na samom kraju mog mandata kao izraz potrebe da se na jednom mjestu nađu svi oni s kojima sam/smo prethodnih godina surađivali. Na večeri je bilo 175 ljudi, vrijednih zaposlenika gradske uprave, dječijih vrtića, kninskog muzeja, gradske knjižnice, pučkog učilišta, javne vatrogasne postrojbe (svi su bili pozvani) i predstavnika brojnih poslovnih subjekata koji su poslovali s gradskom upravom. Bio je to iskaz zahvalnosti za posao koji je bio za nama, ali i iskaz poštovanja prema mnogima koji su svoje poslove obavljali za minimalne plaće, često bez isplata drugih materijalnih troškova (regres, božićnica, dar za djecu za sv. Nikolu…) koji su bili planirani proračunom. Bila je to i izričita potreba za građenjem tima za neka buduća vremena za koja je bilo evidentno da osobno neću biti na čelu tog sustava. Bilo je to građenje tima i za one koji danas vode Grad Knin, no oni, eto, na to tako ne gledaju. Ja bih, dapače, da mogu vratiti vrijeme, jednako postupio. Ovo će, tim više, biti jasnije kada forenzička revizija pokaže rezultate mojeg rukovođenja Gradom Kninom i kada se u kontekst ukupnih financijskih rezultata uklopi trošak predmetne večere u iznosu od 35 tisuća kuna.
O drugim pojavnostima koje spominju također sam spreman razgovarati u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Tu prije svega mislim na njihova izborna obećanja od kojih se danas i sami sada ograđuju, prebacujući odgovornost za buduće neuspjehe na one koji su svoj mandat završili i korektno predali Grad novoizabranom vodstvu. Čudno je, pak, odjednom, da iseljavanja ima i drugdje u Hrvatskoj te da Grad Knin tu ne može sam puno napraviti bez pomoći države. Čudno je i to da će, iako se u velebnih mjesec dana rodila NADA, za oživljavanje Knina trebati još vremena. Ne znam samo kako će čelništvo Nezavisne liste objasniti to svima onima koji su mahom glasali za njih, ne očekujući NADU nego SPAS koji su im oni nudili! Uz sve to, bilo bi dobro da se oni koji sada predstavljaju Grad Knin nauče da se kune od prodaje stanova ne vraćaju u državni proračun, nego se moraju namjenski potrošiti i o tome izvijestiti nadležna državna tijela. Prihod je to koji pripada Gradu Kninu zbog činjenice da je Grad te stanove darovao prije 10 godina državi kako bi ih Republika Hrvatska danas mogla prenositi u vlasništvo korisnicima stambenog zbrinjavanja. Jednako tako, morali bi u NL znati i to da Grad Knin nije javna ustanova nego jedinica lokalne samuprave definirana člankom 3. i 5. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (‘’Narodne novine’’ br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 i 137/15). Ustanove koje neki od njih spominju definiraju se člankom 1. Zakona o ustanovama (‘’Narodne novine’’ br. 76/93, 29/97, 47/99 i 35/08) i nemaju ama baš nikakve veze sa zakonskim djelokrugom jedinica lokalne samouprave. Volio bih, također, kada u NL ne bi privatne troškovnike nazivali projektima kojima nedostaje pečat ovlaštene tvrtke. Projekti su nešto sasvim drugo, a kako se neki od njih hvale da su ‘’projektmaheri’’ onda bi barem trebali znati kako izgleda projektna dokumentacija. Nasuprot tome, ne bih volio kada bi ubuduće reklamirali privatne teleoperatere na internet stranicama Grada Knina i time narušavali jednakost tržišnog natjecanja. Ne bih volio ni kada bi to bio jedini njihov doprinos povećanju zaposlenosti i smanjenju broja nezaposlenih.
Usprkos svemu i unatoč našim političkim razlikama volio bih da svi oni koji se kunu u poštenje i znanje, pa i oni s NL, uspiju u svojim obećanjima te stvore grad blagostanja. Kako neki od njih kažu, dižući politički i mesijanski pogled iznad Knina, Hrvatska nam je dana od Boga. Najljepša je na svijetu. E pa neka onda zasuču rukave i rade, gledajući prema naprijed. Pogled unatrag, nažalost će biti i korak unatrag. Tako neće daleko stići, a po tome će ispasti da su i oni isti kao oni koje su neosnovano napadali da nisu dobro radili. Dragi moji, jedini indikator uspjeha ili NADE nije kopanje po prošlosti nego iskorak prema naprijed. No, kako sam već rekao, ako će te i unatrag, spremno vas čekam. Ako ništa drugo da zainteresiranoj javnosti podnesem inventuru svog rada. To uvijek može biti dobro zbog vremena koje je pred nama.
Da ne zaboravim i to naglasiti, kada već spominju da su za mjesec dana imali jedan prijem građana, za vrijeme svog mandata primio sam više stotina ili više tisuća građana Knina. Zapravo, primio sam, saslušao i pokušao pomoći svakome onom tko je htio doći do mene. Neke od njih primao sam po nekoliko puta. To je jedini način da prepoznate potrebe onih kojima ste usmjereni. Baš zbog toga proračunska sredstva za potrebe naših građana tijekom ove godine nisam trošio u službi bilo koje i bilo čije političke kampanje. Htio sam, znajući da više neću biti gradonačelnik i osobno izvršiti dio onoga što sam obećao građanima. Ako je moj grijeh bio taj što sam radio reći ću tek da bih ga opet počinio. Ceste, stupovi javne rasvjete, parkovi i ulice koje su uređene, preklopljene sa zadovoljstvom onih kojima je to namijenjeno puno mi više znače od mišljenja onih koji to danas kritiziraju. Uostalom, gospodo draga, realizirajte obećanje o povećanju prihoda i izbalansirat ćete i proračun i potrebe naših građana. Nitko vam ne stoji na tom putu. Nitko, osim vas samih. Nemojte se sad braniti pričom da ono što radite ili ‘’većina vašeg rada nije vidljiva našim sugrađanima’’. Radili su i mnogi prije vas. Nemojte misliti da je kninska gradska uprava započela s vama kao što s vama neće ni završiti.”, stoji u priopćenju dožupana i bivšeg gradonačelnika Nikole Blaževića.

I. Š.

Izbornik