Održano izvrsno predavanje “Pregled koji život znači”


Jučer je u dvorani Veleučilišta, u organizaciji Lige protiv raka grada Knina, održano predavanje na temu “Pregled koji život znači”, s kojega je iscrpno izvijestio Feral News. Prenosimo taj tekst u cijelosti.

Zbog sve većeg broja slučajeva dijagnoze raka u modernom svijetu Liga protiv raka grada Knina je pozvala tri eminentna stručnjaka s ciljem upoznavanja građana sa načinom prepoznavanja prvih simptoma, kad je rak izlječiv sa velikom vjerojatnošću.

Na početku je predsjednica lige, Jussara Lucia Tomljenović, pozdravila nazočne i posebni zahvalila doktorima koji su besplatno, bez ikakve naknade, odvojili dio svog vremena za ovo predavanje.

Prvo izlaganje imala je ravnateljica kninske bolnice, gđa. Kristina Bitunjac.

“Kolorektalni karcinom je zloćudna bolest debelog crijeva i drugi najčešči karcinom kod muškaraca i žena, nakon karcinoma pluća, odnosno dojke. Najčešće se javlja u osoba iznad 50 godina, ali je sve češći i kod mlađih osoba. U Hrvatskoj je učestaliji nego u Europi, a u našoj županiji još i češći od ostatka Hrvatske. Najčešća je bolest probavnog sustava i drugi najčešći uzrok smrti što se tiče karcinoma. Simptomi su pojava krvi u stolici (posebno kod karcinoma lijeve strane debelog crijeva), novonastala slabokrvnost, posebno u muškaraca, jer žene su ionako često slabokrvne radi obilnih menstruacija, i to u karcinoma koji zahvaćaju desnu stranu debelog crijeva, zatim promjene u kvaliteti stolice i pražnjenju crijeva, te veliki gubitak u težini u kratkom vremenskom periodu.

Postoji nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva kod kojeg sve osobe starije od 50 g. dobiju poziv da se na isti odazovu. Svakako se osoba koja primijeti simptome treba javiti svome liječniku, koji obavezno mora izvršiti pregled trbuha i digitorektalni pregled, te uputiti na daljnje pretrage. U Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” Knin, doduše, kolonoskopiju vrše kirurzi, uz dodatak sredstva protiv bolova za što ugodniji pregled, a postoji mogućnost izvođenja istog i u općoj anesteziji. Svaki bolesnik dobije i uputstva za pripremu za kolonoskopiju.

Ako se prilikom kolonoskopije nađe sumnjiva tvorba, ponekad se u istom aktu može kolonoskopski odstraniti u cijelosti i poslati na analizu na patologiju. Ako je tvorba prevelika za odstranjenje u cijelosti, svejedno se uzme uzorak i šalje na analizu. Nakon rezultata analize, osoba se ponovno javlja kirurgu, radi dogovora o daljnjem liječenju. Najčešće su zahvaćeni desni dio-cekoascendentni, te završni dio debelog crijeva-rektosigmoidni prijelaz. Operativni zahvat radi se na način da se odstrani dio crijeva s karcinomom, propisani dio zdravog crijeva, te limfni čvorovi i napravi se novi spoj na crijevu. Danas se takve operacije često rade laparoskopski.

U kninskoj bolnici operiraju se, izmedju ostaloga, i svi karcinomi trbušne šupljine, pa i karcinomi debelog crijeva. Ukoliko crijevo iz raznih razloga nije moguće spojiti, radi se privremena ili doživotna tzv. stoma.

Više od trećine bolesnika se javlja kasno, kad je već karcinom posve blokirao crijevo i uzrokovao tzv. ileus, često i sa lokalno uznapredovalim i metastaziranim karcinomom. Jako je važno stoga svaki od gore navedenih simptoma prijaviti svome liječniku, jer operira li se na vrijeme, a oporavak inače traje 6-8 dana, bolesniku je šansa za petogodišnje preživljenje veća od 90%, te možda neće biti potrebna ni kemoterapija ni zračenje.”

Nakon ravnateljice, izlaganje je imao i “najstomatolog”, dr. Luka Lubina.

“Oralnim karcinomima nazivamo sve one karcinome koji se nalaze u usnoj šupljini i na jeziku neovisno o vrsti i njihovom podrijetlu. Jednostavnim samopregledom, ako primjetite bilo što neobično, osobito ispod jezika, obavezno se javite svome stomatologu. Simptomi mogu biti i otežano gutanje i peckanje jezika te gubitak okusa.

Kontrola bi bila dovoljna na redovnim stomatološkim pregledima svakih 6 mjeseci, zbog čega je redovita kontrola iznimno važna.

HPV je humani papiloma virus koji se najčešće u usnu šupljinu prenosi oralno genitalnim kontaktom sa zaraženom osobom, no bilo koji kontakt sa HPV-om može uzrokovati prijenos virusa. HPV virusa ima jako puno no problem su visokorizični virusi koji najčešće uzrokuju rak grlića maternice, ali mogu uzrokovati i oralne kondilome pa cak i karcinom.

Prepozna ga se kao tvrda bradavica u ustima ili na jeziku. Sve što je potrebno je raditi redovite preglede, jer ukoliko se bilo koji karcinom otkrije na vrijeme onda je izlječenje u preko 90% slučajeva. Nemojte se bojati pregleda jer je potpuno bezbolan, a može spasiti život.”

I, na kraju je dr. Marija Jaramaz, doktorica, majka, supruga (tako nam se predstavila). Rođena Kninjanka, živi u Splitu, a radi u Htinoj medicinskoj pomoći u Kninu.

“Incidencija raka dojke u Hrvatskoj je među najvišim u Europi, što je ogroman javnozdravstveni problem. Svake godine se kod 2500 žena dijagnosticira ovaj karcinom, a najmanje 800 žena godišnje umire od istog. Posebno su ugrožene žene koje imaju pozitivnu obiteljsku dijagnozu.

„Zlatni standard“ za prevenciju je mamografija, posebice za žene od 40 godina i starije, jer ona smajuje smrtnost za 30%. Ukoliko se karcinom otkrije u najranijoj „in situ“ fazi, izliječenje je 100%, što govori o značaju pravovremenog pregleda i samopregleda.

Otkriti se može relativno „lagano“, samopregledom dva puta godišnje, potom ultrazvuk jednom godišnje, te mamografija. Preporučam svim ženama redovite samopreglede, kao i radiološke preglede. Trebali bi se educirati, a ne ignorirati potencijalne bolesti. Naravno, treba se okrenuti i što zdravijem načinu života.”

Još jednom, čestitke predavačima na izvrsnim izlaganjima, prilagođenima širokom pučanstvu, te se nadamo da će ovaj oblik komunikacije sa građanima biti malo češći, ali i da će ljudi razbiti strah i shvatiti važnost rane prevencije.

Tekst i foto: Feral News

Izbornik