• Naslovna
  • Društvo
  • Večeras dva koncerta u A3: Frontmen kultnih The Babies dolazi sa superenergičnim projektom Neon Lies, a s njim i sinth pop mračnjak Man Machine

Večeras dva koncerta u A3: Frontmen kultnih The Babies dolazi sa superenergičnim projektom Neon Lies, a s njim i sinth pop mračnjak Man Machine


Večeras odličan koncert, zapravo dva koncerta u A3 organizira udruga Atribut.

Frontmen kultnih The Babies, Goran Lautar dolazi sa superenergičnim projektom “Neon Lies”. Već je s tim projektom bio u A3 i taj koncert za autora ovih redaka pripada Topu 20 najboljih svirki “u Juga” (od preko 300 koliko ih je održano).

Zašto? Zbog muzičke lucidnosti, zbog rijetko viđene, pomalo pomaknute kreativnosti, zbog sumanute energije koja drobi. A svu tu glazbu Lautar izvodi sam. I da sve bude još čudnije i opskurnije –  izvodi to starim sintisajzerom kupljenim na buvljaku i 4-kanalnim magnetofonom. I naravno, vokalom, koji je opet priča za sebe. Vokalom kojeg su u jednoj recenziji nazvali paranoičnim i psihotičnim. Čut ćete večeras…

Žanr je teško definirati. I alternativa i avangarda; i post punk i elektronika. No bilo kako bilo, proizvod koji itekako ima veliku umjetničku vrijednost. Kao i uostalom i svi ostali projekti i bendovi u kojima je Lautar dosad svirao i predvodio ih (The Babies;  Dykemann Family; Welcoming Committee In Flames; Modern Delusion).

Postoje dvije vrste bendova/izvođača: a) oni kojima je glavni cilj hitoidnim pjesmama ugoditi publici; i b) oni kojima je glavni cilj eksperimentiranje, otkrivanje novoga i stvaranje umjetnički vrijednih ostvarenja, svidjeli se oni nekome ili ne. Upravo ovoj drugoj vrsti pripada i Goran Lautar sa svojim projektom Neon Lies.

I upravo je to ono što je publika u Juga uvijek najviše cijenila.

Osim Lautara, odnosno Neon Lies, u A3 ćete večeras moći poslušati još jednu svirku.

Riječ je o projektu Zagrepčanina Gorana Uroića “Man Machine”. Definicija žanra je: minimalistički post industrial/electro/synth pop. A u najavi jednoga prošloga koncerta stoji “Glazba je mračna i uznemirujuća.” Pa se vi mislite!

Osobno prvi put čujem za ovo ime i to mi je dodatna motivacija za otići na koncert.

Naime, kod suvremene glazbe postoje a) poznati, popularni bendovi/izvođači kod kojih nema iznenađenja i od kojih znate što ćete dobiti; b) neafirmirani bendovi/izvođači čiju vrijednost morate sami otkriti na prvom koncertnom susretu s njima; od njih ne znate što ćete dobiti pa je samim tim veselje veće kada dobijete nešto kvalitetno.

Iako su u A3 svirala poznata imena hrvatske scene (poput Hladnog piva, TBF-a, Leta 3, Zabranjenog pušenja, Vatre, Elementala, Silentea…), većina stalnih posjetitelja koncerata u A3 upravo preferira ovu drugu kategoriju bendova/izvođača koje tek treba otkriti. Pa ‘ajmo ih otkriti.

Vidimo se večeras!

Ivica Šimić 

Izbornik