Velika borba riječima u Narodnoj knjižnici Knin


Velika borba u Narodnoj knjižnici Knin. Nije doduše bilo oštrih mačeva, ali jest kvalitetnih rečenica i ubojitih argumenata i teza, uz pristranu publiku i nepristrane suce.

U kninskoj knjižnici održana je naime debata Debatnog kluba Osnovne škole Domovinske zahvalnosti.

Prva javna debata ovog Debatnog kluba koji je jedan od rijetkih registriranih debatnih klubova u Dalmaciji generalna je proba za osnovnoškolski turnir u debati u Zagrebu na kojem sudjeluju već ove subote.

Treću godinu zaredom, prvu profesionalno, djeluje ovaj klub pod vodstvom vrijednih mentorica, pedagoginje Ivane Vidović i knjižničarke u OŠ Domovinske zahvalnosti Marijane Blažević.

Teza kako “Maloljetnicima treba zabraniti profesionalno bavljenje sportom” podijelila je sudionike na afirmacijsku (Anđela Bobanović, Barbara Gojević i Doris Lončarić) i negacijsku skupinu (Barbara Vujević, Marta Baturina i Lorena Tomić), ali i publiku (učenici 6a razreda) i suce.

Kako bi bilo neizvjesno do samog kraja pobrinula se najmlađa sutkinja Vanesa Dodik, koja je nakon podijeljenih glasova odraslih članica sudačke trojke, profesorice hrvatskog jezika Anite Škundrić i djelatnice knjižnice Ane Šimić Sunko, prevagnula te svojim glasom pobjedu ovaj put donijela negacijskoj skupini.

Ovakvim debatama potiče se razvijanje komunikacijskih vještina, osobito vještine govorništva, a nastava hrvatskog jezika čini se inovativnijom.

Debata u knjižnici održana je u povodu Dana hrvatskih knjižnica, a u okviru Mjeseca hrvatske knjige.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet.

Izbornik