• Naslovna
  • Društvo
  • Jučer započelo cijepljenje protiv gripe; Besplatno za starije od 65

Jučer započelo cijepljenje protiv gripe; Besplatno za starije od 65


Jučer je u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u našoj županiji započelo cijepljenje protiv sezonske gripe. Lani je interes za cijepljenje bio veći od očekivanog, pa je županijski zavod za javno zdravstvo ove godine nabavio veći broj doza cjepiva – 7 tisuća.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, na temelju praćena cirkulacije virusa gripe, ovogodišnje se cjepivo sastoji od nekoliko komponenti, a cilj je smanjenje rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom.

Stoga se cijepljenje preporuča, a besplatno je, za sve osobe starije od 65 godina, kao i kronične bolesnike.

Cijepljenje se preporuča i djeci koja boluju od neke kronične bolesti, kao i zdravstvenim djelatnicima, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja gripe na bolesnike s kojima su svakodnevno u kontaktu.

Lani su na području županije službeno bila prijavljena 224 slučaja gripe, no njihov je broj bio daleko veći, jer se svi oboljeli ne javljaju svojemu liječniku.

Oni koji se žele cijepiti, mogu to, dakle, učiniti u ordinaciji svojega obiteljskoga liječnika, kao i u Službi za epidemiologiju županijskog zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku, odnosno ispostavama u Kninu i Drnišu.

Izvor: HRT Centar Knin

Foto: www.dzknin.hr

Izbornik