• Naslovna
  • Društvo
  • Završen prvi dan obilježavanja 100. obljetnice rođenja H. Požara

Završen prvi dan obilježavanja 100. obljetnice rođenja H. Požara


Dinamičan, nepretenciozan i elegantan. Takav je bio program prvoga dana svečanog obilježavanja 100. obljetnice rođenja kninskog velikana, akademika Hrvoja Požara, zbog čega organizatore treba posebno pohvaliti.

Prijam i neformalno druženje u vijećnici

Obilježavanje je započelo u gradskoj vijećnici prijamom gostiju, uglavnom znantsvenika, profesora i studenata. Sve to bez dugih pozdravnih govora i s težištem na neformalnom druženju.

Goste su pozdravili gradonačelnik Nikola Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Marinko Tokmakčija i saborska zastupnica Josipa Rimac zaželjevši im ugodan boravak u gradu, a Kninu zaželjevši puno novih Hrvoja Požara i novih akademika. Na prijamu su bila i dva živuća kninska akademika, Slavko Matić i Igor Anić.

Penjanje Požarovim skalama i otvaranje informativnih panoa

Nakon prijama gostiju, svi zajedno krenuli su obnovljenim Požarovim skalama, od Veleučilišta do tvrđave, otvorivši jedan po jedan novoizgrađene informativne panoe posvećene kninskom akademiku.

Otvoreno je ukupno osam panoa koji predstavljaju život i doprinos kninskog znanstvenika u gradovima, institucijama i tvrtkama s kojima je bio povezan poput gradova Knina i Zagreba, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Energetskog instituta, Sveučilišta u Zagrebu, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, HAZU-a i HEP-a, a panoe su u opuštenoj atmosferi otvarali predstavnici gore navedenih institucija.

Osim panoa, Požarove skale dobile su u povodu ove obljetnice i nova stajališta s klupama.

Spomen soba H. Požara obogaćena interaktivnim info pultom; Josipa Rimac poslala e-razglednicu Predsjednici RH

Cilj penjanja bila je spomen soba Hrvoja Požara koja je preuređena te je dobila i multimedijalni sadržaj u obliku interaktivnog info pulta s kojega se mogu pročitati sve zanimljivosti vezane za život i znanstveni rad Hrvoja Požara te s kojega se može poslati i e-razglednica. Jednu takvu, Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović poslala je saborska zastupnica Josipa Rimac.

Goran Granić: H. Požar treba biti uzor

Finale prvoga dana obilježavanja 100. obljetnice rođenja velikog Kninjanina bila je dodjela godišnjih nagrada Zaklade Hrvoje Požar i Hrvatskog energetskog društva za znanstveni doprinos i najbolja postignuća studenata energetike.

Prije same dodjele zanimljivu paralelu između karaktera Hrvoja Požara i današnje situacije u društvu dao je ravnatelj Energetskog instituta Goran Granić.

– Njegov pristup je bio rad, provjeravanje, simuliranje, optimiranje, dokazivanje. Zaključci su slijedili nakon toga. Kao inženjer ne samo po obrazovanju, nego i po životnoj filozofiji i načinu života i rada, nije želio sudjelovati u raspravama prema „rukav metodologiji“, makar je zbog svog znanja i iskustva to mogao. Bio je dosljedan pa je zaključke izvodio iz analiza. Upravo je to ono što danas nedostaje u hrvatskom društvu – podvukao je Granić.

Dodjela nagrada za stručni i znanstveni doprinos te popularizaciju energetike

Glavni odbor Zaklade Hrvoje Požar za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike nagradu je dodijelio prof. dr. sc. Frani Barbiru s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Za popularizaciju energetike nagradu je dobio Ranko Vujčić, dipl. ing., djelatnik Upravnog odjela za gospodarstvo Županije Splitsko-dalmatinske.

Dodjela priznanja najboljim studentima

Za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja priznanja su dobili Nikola Lopac s Tehničkog fakulteta u Rijeci i Krešimir Benčić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Priznanja za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike dobili su Borna Doračić, mag. ing. mech. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te Tomislav Šoštarić, mag. ing. chem. s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.

Priznanje za posebno zapažen završni rad iz područja energetike dobila je Nataša Stankir, bacc. appl. chem. s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.

Dobitnici stipendija Zaklade Hrvoje Požar

Stipendije za stručni dio studija dobili su Hrvoje Dorotić, Matej Đuranović, Franjo Novosel i Goran Stunjek, svi s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te
Karlo Šepetanc sa zagrebačkog FER-a.

Izložba fotografija Žane Požar

Poslije dodjele nagrada u Galeriji Kninskog muzeja otvorena je izložba fotografija “Naša Hrvatska” autorice Žane Požar, kćeri kninskog akademika.

Prvi dan obilježavanja 100. obljetnice Hrvoja Požara završio je onako kako je i započeo – neformalnim druženjem, ovaj put u restoranu na kninskoj tvrđavi.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik