Predstavljen projekt “Puževi koraci”


119708_0bda853da1da4380f729 (1)Puževim koracima” zagrebačka udruga Put u život nastoji promovirati, zaštititi i implementirati ljudska prava djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom. Projekt su predstavili u kninskoj Udruzi Sv. Bartolomej.

Projekt “Puževi koraci” provodi se u osam lokalnih zajednica, vrijedan je oko 105 tisuća eura, a financira ga Europska unija uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, objasnila je Vesna Budak, predsjednica udruge roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – PUŽ iz Zagreba.”Kod nas, što mi se čini da još ne funkcionira, da rezultati dobrih projekata koji su evaluirani, koji su postavljeni kao dobri modeli, da ih sustav prihvati i da ih kontinuirano financira”, kazala je Vesna Budak.

Tek tada će cijeli posao imati smisla, a djeca s poteškoćama i osobe s invaliditetom, koristi, dodala je ističući kako je njihov položaj ipak bolji nego prije 10-ak, 15 godina.

“Ipak je Hrvatska ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, imamo pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom. Ono što nam se čini kao najveći problem, unatoč svim pozitivnim propisima, propisi se ne primjenjuju dosljedno, vrlo teško se implementiraju i tu imamo jako puno problema.”, zaključila je Vesna Budak.

Zato, kroz projekte i suradnju s drugim udrugama, PUŽ nastoji postaviti dobre modele. U Kninu su predstavljajući Puževe korake, naglasak stavili na razumnu prilagodbu prostora kako bi se izjednačile mogućnosti osoba s invaliditetom.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik