Ministar Horvat: Pomoći ćemo Kninu; Saborska zastupnica Rimac: Nužna bolja prometna povezanost


Ministarstvo poduzetništva i obrta pomoći će Kninu konkretnim mjerama, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je u Kninu na sastanku s čelnicima Grada, obrtnicima i predstavnicima HGK  predstavio set gospodarskih mjera za jedinice lokalne samouprave te obišao tvornicu DIV i Poduzetničku zonu Preparandija.

Ministar Horvat: Pomoć Ministarstva krajevima poput Knina; Za dva mjeseca natječaj

– Kninu ćemo pomoći izgradnjom infrastrukture i stavljanjem poduzetničke zone u punu funkciju. Također, za dva mjeseca ćemo kroz strukturne fondove raspisati natječaj koji će posebno valorizirati krajeve u kojima se radna mjesta teže otvaraju, u koje se teže privlače investicije i koji imaju prometnu izoliranost. Krajevi poput kninskog bit će posebno valorizirani po intenzitetu potpore i načinu dobivanja potpore – kazao je Horvat koji je četvrti ministar koji je posjetio Knin u zadnja dva mjeseca.

Rimac: Razgovaramo o rješavanju problema prometne izoliranosti

Problem Knina je prometna izoliranost i taj problem se nastoji riješiti, kazala je saborska zastupnica Josipa Rimac.

– Zadnjih dvadeset godina govorimo o prometnoj izoliranosti, kako prema središtu županije, kroz potrebu izgradnje brze ceste Šibenik-Drniš-Knin-granica BiH, tako i prema glavnom hrvatskom gradu, kroz spoj na autocestu. O tom problemu razgovaramo i s resornim ministrom pomorstva prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. Bolja prometna povezanost dat će mogućnost našim poduzetnicima da budu konkurentni – kazala je zastupnica Rimac te spomenula i željeznicu.

. Rekonstrukcija željeznice na ovoj dionici još nije započela. Znamo da je Knin uvjiek bio među tri najveća željeznička čvorišta i vjerujemo da će se u novoj politici resornog ministarstva posebno razmotriti pitanje željeznice i povezivanja s BiH te korištenja Luke Šibenik – rekla je Josipa Rimac.

Blažević: Knin će biti atraktivno mjesto za investiranje

Kninski gradonačelnik Nikola Blažević otkrio je podatak da u Kninu ima 280 obrtnika te je istaknuo kako napokon imamo resornog ministra koji razumije problematiku obrtnika i poduzetnika, a posebno onih s područja posebne državne skrbi. Dodao je da se na današnjem sastanku govorilo o konkretnim projektima.

– Iznijeli smo projekte s kojima namjeravamo napraviti nešto po pitanju razvoja poduzetništva i obrta u Kninu. Vjerujem da će od današnjeg sastanka biti koristi i za poduzetnike i za građane grada Kninja. Vjerujem također da će u godinama koje slijede biti jednako atraktivno investirati u Kninu kao u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske – kazao je Blažević spomenuvši DIV kao kninsku svijetlu točku.

– DIV je doista svijetla točka i dobar primjer suradnje investitora i grada u kojem su Grad Knin, Gradsko vijeće i tadašnja gradonačelnica učinili sve kako bi ljudi u Kninu dobili posao – referirao je kninski gradonačelnik.

Posjet ministra Preparandiji i DIV-u

Horvat je u pratnji domaćina posjetio i poduzetničku zonu Preparandiju te najveći kninski proizvodni pogon, tvornicu DIV koja zapošljava 500 radnika. Vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak rekao je kako su zatekli zapuštenu tvornicu s gubicima i od nje napravili danas uspješno poduzeće.

Inovacije novoosnovanih MSP

Ministarstvo poduzetništva i obrta raspisalo je četiri nova natječaja s kojima se izlazi u susret poduzetnicima, a u pripremi je šest novih natječaja.

Napomenimo da je ovo ministarstvo jučer objavilo poziv za dostavu projektnih prijava “Inovacije novoosnovanih MSP” u okviru kojega će se dodijeliti 23 milijuna kuna iz EU fondova.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik