• Naslovna
  • Društvo
  • Kninskom Veleučilištu odobren projekt vrijedan pola milijuna eura; Otvara se laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica

Kninskom Veleučilištu odobren projekt vrijedan pola milijuna eura; Otvara se laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica


projekt VeleučNa kninskom Veleučilištu danas je predstavljen projekt “Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije“ vrijedan 486 tisuća eura u okviru kojega će na kninskom Veleučilištu biti otvoren laboratorij  za kemiju i tehnologiju žitarica.

Projekt kninskog Veleučilišta Marka Marulića i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu financiran je u okviru programa “Fond za ulaganje u znanost i inovacije” Ministarstva znanosti, odnosno IPA operativnog programa za regionalnu konkurentnost Europske unije koja projekt financira s preko 400 tisuća eura.

– Osim uspostave i opremanja Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica na kninskom Veleučilištu te nadogradnje opreme postojećeg laboratorija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu cilj projekta je potaknuti suradnju ovih dviju visokoškolskih ustanova i gospodarstvenika koji se bave proizvodnjom proizvoda na bazi žitarica te lansirati na tržište nove funkcionalnie proizvode na bazi žitarica. U komercijalizaciji proizvoda pomoći će nam tvrtka Djelo, a mi pozivamo i ostale gospodarstvenike da nam se pridruže – kazala je Emilija Friganović, voditeljica projekta koji će puno značiti za grad Knin.

– Ovo je veliki uspjeh za naše veleučilište i za grad Knin. Kad smo otvarali veleučilište mnogi nam nisu predviđali dugoročni rad i ovako dobre rezultate. Moram napomenuti da uskoro slijedi i realizacija projekta Inovacijskog središta kninskog Veleučilišta kojega će Europska unija financirati s 10 milijuna eura – najavila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

U realizaciji projekta, posrednici između visokoškolskih ustanova i subjekata u poslovanju s hranom bit će Županijska gospodarska komora u Šibeniku, Ured HGK u Kninu te županijska Obrtnička komora.

Na svečanom predstavljanju, realizaciju projekta su pozdravili i dekan kninskog Veleučilišta dr. Mirko Gugić, šibensko-kninski dožupan Tomislav Vrdoljak te predstavnica Ministarstva znanosti Ivana Rojić Ivček.

Izbornik