• Naslovna
  • Politika
  • Mirko Rašković istupio iz SDSS-a: Stranka traži da vrati mandat

Mirko Rašković istupio iz SDSS-a: Stranka traži da vrati mandat


Vojislav-Stanimirović-i-Milorad-Pupovac-danas-u-Kninu-Foto-H.-PavićIzvor: TRIS portal; tekst i foto: Hrvoslav Pavić

Uoči današnjeg sastanka Izvršnog odbora šibensko-kninske Županijske organizacije s Predsjedništvom SDSS-a u Kninu predsjednik stranke Vojislav Stanimirović je obznanio kako Mirko Rašković više nije njihov član, a dopredsjednik Milorad Pupovac ustvrdio kako saborski mandat pripada stranci, a ne Raškoviću, te da će se svaka njegova upotreba u formiranju saborske većine smatrati ilegalnom.

– Izabrani zastupnik SDSS-a na manjinskoj listi Mirko Rašković danas je pismenim putem dao ostavku na članstvo u SDSS-u. Na žalost, mi smo ovdje došli da ga čujemo, da čujemo tko mu to prijeti, tko ga to ucjenjuje. Na žalost, izgleda da nećemo imati priliku to od njega čuti. Mi ćemo s njegovim dosanašnjim kolegama obaviti razgovor, vidjeti što oni o tome misle i to je ono što za sada mogu reći – rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović prije početka sastanka.

Na upit da li je postojala mogućnost da se Raškovića, ukoliko sam ne izađe, danas izbaci iz stranke, Stanimirović je odgovorio niječno.

– Ne, nije bilo mogućnosti njegova izbacivanja. Ovo tijelo njega ne može izbaciti iz stranke, to može Predsjedništvo. Mi smo htjeli čuti njega da nama kaže ima li ili nema ucjena i prijetnji, da čujemo o ovome što je iznosio posljednjih dana, da čujemo njegove kolege suradnike iz Izvršnog odbora i onda bi zasjedalo Predsjedništvo i donijelo odluku – rekao je Stanimirović.

On odriče da se radi o raskolu u SDSS-u. – Činjenica je da ćemo imati mandat manje, ali to ništa ne znači. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi – rekao je Stanimirović.

On ni Milorad Pupovac nisu htjeli otkriti s kime se iz HDZ-a Rašković sastajao kad je donio takvu odluku.

– Ja dosad nisam rekao o kome je riječ, niti sam spreman da vam to danas kažem. Ono što vam danas samo želim reći je da mandat koji gospodin Rašković ima, da ga je osvojio SDSS. On je ovdje dobio 2325 glasova, kao član SDSS-a i zahvaljujući djelovanju stranke ostalih nešto manje od 8000 glasova osvojio je u cijeloj Hrvatskoj, koje ne bi mogao osvojiti da nije bio kandidat SDSS-a. Taj mandat pripada SDSS-u i mi očekujemo da se on vrati SDSS-u. Posebno zbog toga jer postoje indicije da je riječ o organiziranoj pljački jednoga mandata jedne male stranke. I te indicije ćemo još jednom provjeriti i ukoliko se utvrdi da za njih ima osnova mi ćemo se obratiti nadležnim državnim organima – rekao je Pupovac.

– Mi Raškovića nismo tretirali kao spavača, nego kao jednog od svojih istaknutih članova, zaslužnog za niz doprinosa SDSS-u na ovom području i u cijeloj Hrvatskoj. Što se s njim dogodilo, mislili smo da ćemo čuti danas od njega. Kada se već se to dogodilo s njim, mi nećemo dopustiti da se to dogodi i s mandatom. On još nikog nije prijavio, a ako misli da ima osnove, neka prijavi. Mi taj svoj mandat, zbog naših birača, zbog naše stranke, zbog cijelog posla kojeg radimo, zbog političkih okolnosti u kojima se to dogodilo, moramo zaštititi. I nadležne državne institucije nam u tome moraju pomoći. U protivnom svaka upotreba tog mandata u formiranju parlamentarne većine smatrat će se ilegalnom – rekao je Pupovac.

– Postoje indicije da je riječl o organiziranoj pljački mandata. Nije na meni da to utvrđujem, ako se te indicije potvrde, onda će to morati istraživati netko drugi. Ja nisam istražitelj, nisam država, to je stvar države i onih koji moraju zaštititi volju građana na izborima i koji moraju zaštititi cjelokupan parlamentarni postupak, jer ako se takve stvari mogu događati, onda nema smisla organizirati izbore – rekao je Pupovac.

U svom pismenom otkazivanju članstva u SDSS-u Rašković se pozvao na članak 19. statuta stranke, koji svakom članu ostavlja mogućnost istupanja.

– Bila je samo ta jedna jedina rečenica – rekao je Pupovac.

 

Izbornik