• Naslovna
  • Društvo
  • Akademik Paar održao u Kninu predavanje o odnosu vjere i znanosti

Akademik Paar održao u Kninu predavanje o odnosu vjere i znanosti


Izvor: HRT Centar Knin, autor: Dragan Gligora

Akademik Vladimir Paar u Kninu je u subotu održao predavanje o odnosu vjere i znanosti. U svom govoru Paar je naglasio kako vjera nije oprečna znanosti, već se međusobno nadopunjavaju, što je pokazao na primjerima triju važnih znanstvenih teorija.

Akademik Paar govorio je o trima ključnim znanstvenim teorijama: teoriji velikog praska, teoriji evoluciji i genetici. Po njegovom mišljenju teorija velikog praska zapravo potvrđuje vjersko učenje da je svemir nastao u jednom trenutku, što je tek kasnije znanstveno dokazano upravo ovom teorijom.

Teorija evolucije, kako tvrdi akademik Paar, nije u koliziji s crkevnim naukom, a teoriju evloucije u novije vrijeme priznala je i crkva, pa je poznata i poslanica pape Ivana Pavla II u kojoj piše kako je teorija evolucije potpuna sukladna kršćanskoj vjeri.

U posljednje vrijeme Paar se bavi i genetikom, a jedno od otkrića njegove znanstvene grupe je otkriće da tzv. “genomsko smeće”, koje čini 98,5 posto ima strukturu koja ima svoje pravilnosti i važnu ulogu u radu gena. Paarova grupa je stvorila i novu metodu kojomn se pokušava otkriti genomske šifre. Priomjenjujući tu metodu dolaze do potpuno novih rezultate,. Zaniljivo je kaže Paar, da su razlike između genoma ljudi i životinja puno veće baš u tom “DNA smeću”, nego u onih 1,5 posto dijela genoma koji se smatra “isparavnim”. To je, samtra Paar, još jedan od dokaza da treba kritički promišljati i ona otkrića koja se smatraju gotovo dogmama. A to je za Paar i jedan od pokazatelja koji govore o tome kako se i ovdje znanost i vjera prožimaju.

Akademik Paar diplomirao je teorijsku fiziku na PMF-u u Zagrebu. Magistrirao je 1969., a doktorirao 1971. godine. Redoviti je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

O odnosu vjere i znanosti govorio je i svećenik Nikola Stanković, a moderator skupa bio je Ivica Đaković, predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, organizatora Paarovih predavanja. Kninsko predavanje u suradnji s HKDPS organizirao je kninski ogranak Matice hrvatske, čiji se predsjednik Ivan Uzun obratio nazočnima u dvorani veleučilišta Marka Marulića gdje je i održano predavanje.

 

Izbornik