• Naslovna
  • Društvo
  • Poduzeće Čistoća i zelenilo postavilo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Poduzeće Čistoća i zelenilo postavilo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada


Picture-063Gradsko poduzeće Čistoća i zelenilo je na četiri lokacije u gradu postavilo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, odnosno sirovina koje se mogu reciklirati.

Kontejneri su postavljeni u Pavlinovićevoj ulici (autobusni kolodvor), Ulici 7. Gardijske brigade (parking) i Velebitskoj ulici (unutar betonskog okvira na dnu ulice) te na križanju Trpimirove i Paližnine ulice (ispod bolnice).

Na ovaj način štiti se i okoliš, a ujedno se i smanjuju količine otpada odloženog i zbrinutog na odlagalištu.

Radi se o kontejnerima zapremine 1100 litara u plavoj, zelenoj i žutoj boji gdje boje kontejnera označavaju vrstu otpada koji se odlaže u pojedini spremnik.

Spremnik plave boje namijenjen ja za odlaganje svih vrsta papira i kartona te kartonske ambalaže, spremnik zelene boje namijenjen je odlaganju otpada od stakla i staklene ambalaže, a žuti je namijenjen odlaganju otpada od plastike, PET ambalaže i ostale plastične amabalaže.

Svi spremnici na svom poklopcu imaju ugrađene otvore za pojedine vrste otpada tako da građani mogu odlagati otpad bez podizanja poklopca.

Iz Čistoće i zelenila mole građane da se u obojane spremnike odlaže samo i isključivo otpad čiji je naziv naveden na pojedinom spremniku. Iz ovog gradskog poduzeća još obavještavaju  da u dvorištu poduzeća mogu dostaviti i električni te elektronički otpad, odnosno dotrajale kućne uređaje koji za svoj pogon koriste električnu energiju (računala, TV i radio prijemnike, veliki i mali kućanski aparati, bušilice, brusilice, rasvjetna oprema, pisači, kopirna oprema). Dostavljene uređaje će poduzeće kao posrednik otpremiti pravnoj osobi ovlaštenoj za zbrinjavanje.

– Ovo je jedan od koraka u pokušaju ostvarivanja konačnog cilja, a to je smanjenje količina odloženog otpada te povećanje količina odvojenog otpada. Stoga vas pozivamo na odgovorno ponašanje da zajedničkim snagama učinimo naš grad još ljepšim te budemo primjer drugima u racionalnom gospodarenju otpadom – stoji u apelu Čistoće i zelenila kojega potpisuje direktor poduzeća Miroslav Zorić.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Foto: www.usluga-pazin.hr

Izbornik