U sklopu projekta Čarobni svijet održan okrugli stol o djeci i medijima


U sklopu projekta Čarobni svijet održan je okrugli stol na temu Djeca i mediji na kojem su sudjelovali stručnjaci koji rade s djecom i mladima i roditelji.

Utjecaj medija na dječji razvoj jedna je od najistaknutijih tema i predmet rasprave, kako u znanstvenim i stručnim krugovima, tako i u krugu roditelja i skrbnika. Zaključeno je kako mediji nisu loši ili dobri sami po sebi. U skladu s tim istaknuta je uloga roditelja te osoba uključenih u odgoj i obrazovanje djece kao ključnih faktora u načinu na koji će mediji utjecati na dječji razvoj. Svi se slažu da je uloga roditelja u odgoju i dalje ključna te da se aktivnim sudjelovanjem i odabirom medija i sadržaja s kojima upoznajemo djecu možemo potaknuti razvoj i umanjiti, ili čak ukloniti, negativne utjecaje medija koji se javljaju kada sadržaj i vrijeme koje dijete provodi u društvu medija nisu usklađeni s djetetovom dobi.

Nakon toga raspravilo se o problematici nasilja u medijima koji kod djece mogu potaknuti strah i uznemirenost, sklonost oponašanju nasilnih ponašanja te uslijed dugotrajnog izlaganja nasilnim sadržajima, mogu dovesti i do neosjetljivosti na nasilje. Opet se, kao ključna, pokazala uloga roditelja koji mora odabrati sadržaj primjeren dobi djeteta, prakticirati zajedničko gledanje filmova, serija ili zajedničko igranje videoigrica. Naposljetku, istaknuta je važnost razgovora s djetetom o nasilju u medijima čime povezujemo nasilje u stvarnosti i njegove posljedice s nasiljem u medijima. Povezivanjem djetetova svijeta s onim što vidi ili čuje u medijima, umanjujemo stres i uznemirenost i učimo dijete kako se nositi s nasiljem u stvarnom životu.

Zatim se govorilo o sigurnosti na internetu i elektroničkom nasilju. Naglašena je stalna potreba da svi uključeni u odgojni i obrazovni proces djeteta budu upućeni u razne oblike elektroničkog nasilja i opasnosti s kojima se dijete može susresti na internetu. Osvještavanje i upoznavanje opasnosti s kojima se dijete može susresti online, prvi je korak u prevenciji i učenju djeteta sigurnom ponašanju na internetu. Potrebno je razgovorom kod kuće i edukacijom u vrtićima i školama razvijati osjećaj odgovornog ponašanja na internetu.

Povezanost i suradnja svih osoba uključenih u život djeteta ponovno su istaknuti kao bitan faktor u razvoju samopouzdanog i zadovoljnog djeteta što je jedan od glavnih ciljeva ovog Projekta.

Udruga „Čarobni svijet“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Knin provodi projekt Čarobni svijet UP.02.1.2.01.0004 koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.
Vrijednost projekta je 736.295,28 kuna.

Huknet (sponzorirani članak)

Izbornik