Divlji svijet NP Krka: Ptice


Piše: Katia Župan, NP Krka

Pretposljednji dokumentarni film iz ciklusa Divlji svijet Nacionalnog parka „Krka“ vodi nas nebu pod oblake da upoznamo ptice

229 ptičjih vrsta Nacionalni park „Krka“ uvrštava među najbogatija ornitološka područja Hrvatske

Na području Nacionalnog parka „Krka“ postoji čitav niz različitih staništa i mikrostaništa na kojima možemo pronaći 229 ptičjih vrsta. Brojnost ptica ovo područje uvrštava među najbogatija ornitološka područja Hrvatske i važna odmorišta za ptice preletnice i zimovalice. Tršćaci, rogozišta i vodena vegetacija staništa su i gnjezdilišta ptica selica, zimovalica i gnjezdarica, a stijene i litice kanjona važne su za ptice grabljivice.

Ptice su ljudima oduvijek bile izvor hrane, omiljeni kućni ljubimci, religijski simboli i nadahnuće umjetnicima. To je važna skupina životinja, čija prisutnost ukazuje na bogatstvo i očuvanost ekosustava. Ove vladarice neba i visina privlačile su pozornost čovjeka upravo načinom kretanja, odnosno letenjem, vječnim simbolom slobode, pa otuda potječe narodna izreka „slobodan kao ptica“. Let im omogućuju prednji udovi metamorfozirani u krila i šuplje pneumatične kosti koje smanjuju težinu tijela. Tijelo ovih toplokrvnih kralješnjaka prekriveno je perjem koje ima funkciju zaštite i održavanja temperature tijela koja kod ptica iznosi 38 – 42 ̊C. Većina ptica može se podičiti i svadbenim ruhom, drugačijim obojenjem perja za vrijeme parenja.

Još jedna karakteristika ptica svakako je rožnati bezubi kljun prilagođen načinu prehrane. Konusan kljun imaju ptice koje se hrane sjemenkama, dug i ravan ptice koje se hrane školjkašima, kukast imaju ptice grabljivice kako bi lakše komadale plijen.

Jednako važna i možda najpoznatija odlika je i glasanje odnosno pjev, koji je karakterističan za svaku pojedinu vrstu. Različit je u vrijeme gniježđenja, obilježavanja prostora i obrane teritorija. Na većinu ljudi djeluje smirujuće te zaokružuje poseban doživljaj dok vrijeme provode u prirodi, van života u kojem su okruženi gradskom i prometnom bukom, betonom i asfaltom.

Ptice su danas, više nego ikad, ugrožene gubitkom staništa, hrane, onečišćenjem, lovom i krivolovom, gradnjom vjetroelektrana i dalekovoda i intenzivnom poljoprivredom. Sam Nacionalni park „Krka“ na državnoj je razini važno područje za opstanak i stabilnost populacija čak petnaest ugroženih vrsta ptica, među kojima i surog te prugastog orla, rijetkih preletnica, koje se ne gnijezde u Nacionalnom parku „Krka“, ali je on potencijalno mjesto gdje bi se mogle naseliti mlade ptice, sve dok se u blizini nalaze aktivni parovi. Za očuvanje ptičjih zajednica i ugroženih vrsta grabljivica važan je model zonacije predložen u Planu upravljanja NP „Krka“, prema kojem su u zonu najstrože zaštite uvršteni kanjonski dijelovi toka rijeke Krke, među kojima i kanjon Među gredama.

Raširimo krila i pridružimo im se pod oblacima:

Izbornik