• Naslovna
  • Kultura
  • U ponedjeljak u A3 na jedan dan dolazi Muzej odbačenih predmeta

U ponedjeljak u A3 na jedan dan dolazi Muzej odbačenih predmeta


Jedinstveni muzej, onaj bez stalnog postava i stalnog prostora, Muzej odbačenih predmeta, nakon uspješnog gostovanja u Krapini svoja će vrata, na jedan dan, otvoriti i u Kninu.

U Klub A3 uselit će u ponedjeljak, 27. srpnja gdje će u 9 sati s radom početi „Privremeni ured za udomljavanje odbačenih predmeta”. Od 20 sati u istom prostoru autorice će otvoriti i izložbu prikupljenih predmeta nakon čega će uslijediti i umjetnički performans, a izloženi predmeti bit će ponuđeni publici na udomljavanje.

„Ovdje ćemo cijeli dan prikupljati stvari, sitnice, predmete koje su za vlasnike izgubile vrijednost. Jedna osoba može muzeju donirati jedan predmet, a to su oni predmeti od kojih nam se teško odvojiti, a koji imaju svoju povijest i svoju priču.“, govori nam Ana Katulić, jedna od autorica projekta.

„Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da donesu jedan predmet koji su odlučili odbaciti, koji je za njih izgubio vrijednost, mi ćemo ga zaprimiti i postaviti u sklopu izložbe, a građani koji će doći na izložbu i izvedbu imat će mogućnost ponuđene predmete udomiti i ponijeti kućama. Bez brige, predmete ćemo dezinficirati i očistiti tako da nema straha od virusa“, govore nam autorice projekta.

Cilj projekta je razviti svijest građana o ponovnoj uporabi i zero waste konceptu, ali i potaknuti na razmišljanje o vrijednostima koje kao društvo odbacujemo, ili novim vrijednostima koje stvaramo.

Muzej nakon Knina putuje na Zlarin gdje će svoja vrata otvoriti 31. srpnja.

Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture u sklopu Programa razvoja publike u kulturi. Nositelj projekta je udruga Trećeprostor u suradnji s obrtom Plartforma, koji su u lokalnim sredinama partnere pronašli u Turističkim zajednicama, gradskim Uredima za kulturu kao i udrugama koje djeluju na tom području. Tako se izvedba u Krapini održala u prostorima Galerije Grada Krapine, u Kninu u sklopu kluba A3, a na Zlarinu na Galina rivi.

Izbornik