Projektom ‘Knin grad s pričom’ bit će osmišljen kninski suvenir


Udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina provodi projekt ‘Knin grad s pričom’. Cilj projekta je približiti djeci i mladima, ali i ostalim stanovnicima nematerijalnu kulturnu baštinu Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir koji proizlazi iz nematerijalne kulturne baštine.

– Projektna ideja nastala je kao rezultat razmišljanja kako stanovnicima grada približiti i osvijestiti postojanje nematerijalne kulturne baštine Knina. Projektom želimo potaknuti promoviranje kninske nematerijalne baštine, kao što su kninske pjesme i napjevi, priče, mitovi, legende, kulinarski dio, narodna nošnja i običaji – kažu iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet koje provode projekt ‘Knin grad s pričom’.

U sklopu projekta u Kninu se provode edukacije stručnjaka o nematerijalnoj kulturnoj baštini. Program edukacije osmislio je dr.sc. Ante Jurčević, a cilj radionica je stručnjake educirati o nematerijalnoj kulturnoj baštini i primjerima istih u Kninu. Predavanja u sklopu edukacije stručnjaka su uz dr.sc. Antu Jurčevića održali brojni stručnjaci s kninskog i splitskog područja: Miloš Biserko, mag. archeol, dipl.diz. Stjepko Rošin, Zoja Radić, mag.ethnol. et athrop, Ivana Radovani Podrug, dišl.etn i Hrvoje Vuletić, dipl.etn.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom.

– Cilj nam je kroz edukaciju stručnjaka i radionice za djecu i mlade osmisliti suvenir za koji se nadamo da će pomoći u turističkoj promociji Knina, kao i brendiranju Knina kao zanimljive turističke destinacije. Također, kroz projekt ćemo izraditi brošuru nematerijalne kulturne baštine kninskog područja – dodaju nositelji projekta.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik