Grad će manjak od 3,2 milijuna pokriti do kraja 2026.


Grad Knin će manjak od 3,2 milijuna eura pokriti do kraja 2026. godine po planu kojega je danas usvojilo Gradsko vijeće, a po kojem će ove godine biti pokriveno pola milijuna manjka, iduće 1,1 milijun, a 2026. godine 1,6 milijuna eura.

Manjak je nastao jer je Grad morao vlastitim novcem sufinancirati EU projekte iz Intervencijskog plana. Svih 19 projekata vrijedno je preko 20 milijuna eura, a Grad Knin je utrošio 4,4 milijuna eura vlastitih sredstava što predstavlja 21 posto udjela.

Prvotno je Gradu bilo obećano da će sudjelovati samo s 3 posto ili 600 tisuća eura, a da će ostale obaveze preuzeti fond kojega će država osnovati za tu svrhu. No, obećanje – ludom radovanje.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i akcijski plan provedbi mjera kako bi Grad do kraja 2026. godine uspio u naumu da podmiri manjak. To će između ostaloga uključivati maksimalnu racionalizaciju trošenja proračunskih sredstava, ali i promjenu organizacijske strukture.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je istaknuo da se takav manjak očekivao, da nije ništa alarmantno i da je Grad stabilan.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i drugi ovogodišnji rebalans. Treba istaknuti da su prihodi povećani za milijun eura i da se to uglavnom odnosi na tekuće pomoći iz državnog proračuna na ime kompenzacijskih mjera, a povećali su se i očekivani prihodi od vjetroelektrane Krš Pađene. Rashodi su uvećani za 550 tisuća eura i odnose se na povećanje plaća iz siječnja ove godine.

Gradsko vijeće usvojilo je i izvještaj gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine.

Izbornik