Gradsko vijeće usvojilo Strategiju razvoja Grada Knina od 2018. do 2023. godine


Gradsko vijeće je na današnjoj trosatnoj sjednici usvojilo Strategiju razvoja Grada Knina od 2018. do 2023. godine (možete je preuzeti OVDJE). Usvojena je gotovo jednoglasno uz samo jedan suzdržan glas (vijećnice Mosta).

Riječ je o, po mnogo čemu, ključnom dokumentu koji će biti osnova svih daljnjih projekata koji se budu ticali Knina u narednih pet godina.

Predstavio ju je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Pazili smo na sve zakonske procedure pri izradi i donošenju ovog dokumenta. Strategiju je po narudžbi Grada Knina izradila zagrebačka tvrtka Eco Solutions. Od 276 stranica, čak 150 zauzima analiza postojećeg stanja. U izradi su sudjelovali svi bitni čimbenici  s područja Knina, a prihvaćali smo i prijedloge građana. U strategiji su definirana četiri osnovna područja djelovanja, a to su razvoj društvene infrastrukture, razvoj gospodarstva, razvoj infrastrukture i održivi razvoj – kazao je između ostaloga dogradonačelnik.

Iluzija ili ne?

Vijećnica Mosta Marija Ćurić pohvalila je dokument, ali i dodala kako je riječ o iluziji.

– To je iluzija, preapstraktno je. Prefino je napisano, presavršeno. Kad bi se nešto tako provelo, postali bi Silicijska dolina – kazala je Ćurić dodavši da se trebaju rješavati konkretne stvari poput korištenja poljoprivrednog zemljišta i dovođenja investitora.

– Ne slažem se s vama da je ovo iluzija. Na primjer, strategija je uvjet da možemo aplicirati na europska sredstva za ruralni razvoj – odgovorio joj je Ćaćić.

Vijećnik HDZ-a Robert Marić imao je zamjerku na dio o zdravstvu koji je, kako je kazao, prepovršno napravljen.

Problemi s kninskim veleučilištem i što ako ne prođe akreditaciju

Vijećnik Nezavisne liste Marka Jelića, Davor Ilić je pitao može li jedan od nositelja provedbe strategije biti kninsko Veleučilište Marka Marulića koje je, kako je rekao, institucija pred gašenjem. Što će biti ako veleučilište ne bude prošlo akreditaciju koja uskoro slijedi, upitao je.

– Veleučilište je prošlu akreditaciju samo uvjetno prošlo. Ako ne prođe narednu, bit će zabranjen upis studentima – odgovorio je gradonačelnik Marko Jelić naglasivši da to neće ugroziti strategiju.

Plan za spašavanje visokog školstva u Kninu

Jelić je otkrio i što dalje, ako se veleučilište doista ugasi.

– Imam plan za spašavanje visokog školstva u Kninu. U kontaktu sam s domaćim i stranim veleučilištima, a možda i sami, kao Grad, budemo osnivači nove ustanove – otkrio je rješenja gradonačelnik dodavši da je glavni krivac za sve Ministarstvo znanosti.

– Ovo je perfidna igra Ministarstva znanosti koje je glavni krivac za ovo što se događa. Dozvoljava se političko kadroviranje, a znanost to ne trpi. Možda oni u konačnici žele ugasiti Veleučilište, ali nećemo to dopustiti – kazao je gradonačelnik.

Marina Krvavica iz HDS-a se nadovezala na problem veleučilišta ustvrdivši da su u 90-postotnom omjeru krivi ljudi koji tamo rade.

– Dovoljno je reći da veleučilište nije ni podnijelo prijavu za gotov projekt Inovacijskog središta – navela je za primjer Krvavica.

Tematske sjednice o veleučilištu i bolnici

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija predložio je tematske sjednice o veleučilištu i bolnici.

– Gašenje bolnice i veleučilišta bi bio kraj grada – dramatično je upozorio.

Predstavnici pozicije su pozitivno reagirali na prijedlog Tokmakčije pa će se tematske sjednice pripremiti. Pozitivno je reagirano i na njegov prijedlog da se nastavi s inicijativom prema MORH-u kako bi se u Kninu izgradile zgrade za njihove djelatnike.

Kad je otvaranje vrtića?

U vijećničkim pitanjima Nenad Tisaj pitao je kad će se otvoriti novi vrtić. Od dogradonačelnika Ćaćića je dobio odgovor da bi se to okvirno moglo dogoditi oko 10. veljače.

Poništavanje zida

Vijećnica HDZ-a Maja Deronja pitala je za problem u Ulici VII. Gardijske brigade kod dućana “Božo” gdje zid onemogućava prilaz pješacima. Dobila je odgovor kako će se poraditi na “poništenju” zida.

Cestom Širitovci – Oklaj povezati Roški slap i Krčić 

Vijećnica Maja Deronja pitala je i za mogućnost da Grad Knin zajedno s Gradom Drnišom  i Općinom Promina pokrene inicijativu  da se asfaltira cesta Širitovci – Oklaj kojom bi se cestovno povezao Roški slap s Krčićem.

– Možemo početi razgovarati o tome. Odličan prijedlog – odgovorio je gradonačelnik.

Groblje i prizori iz horora

Vijećnik HDZ-a Josip Bebek upozorio je na problem pristupa odnosno parkirališta kod Ulice hrvatskih biskupa koja se nalazi kod groblja. Ukazao je i na problem rasvjete u istoj ulici zbog čega se taj krajolik noću ponekad doima kao da je iz horora.

Odgovor nadležnog pročelnika za komunalne poslove Ivice Brčine bio je da će se naći rješenje.

Izvorni prihodi iz 2017. i pješački prijelaz kod Borova

Nikolina Grizelj iz HDZ-a je izvijestila kako je od nadležne pročelnice dobila pismeni odgovor na svoje pitanje s prošle sjednice u kojem stoji da su izvorni prihodi Grada u 2017. godini bili manji nego u 2016. Dodala je kako podatke za 2018. nije dobila.

Osim toga, pitala je i kad će se osvijetliti pješački prijelaz kod Borova. Dobila je odgovor da se uskoro planira rekonstrukcija te ceste pa bi se trebao riješiti i taj problem.

DORH i Nikola Blažević

Goran Mrnjavac iz HDZ-a tražio je objašnjenje gradonačelnika u povodu izjave da su protiv Nikole Blaževića podnesene dvije kaznene prijave.

– Gospodin Blažević je poslao upit Državnom odvjetništvu i odgovorili su mu da nema prijava protiv njega. Tko tu laže – upitao je Mrnjavac.

– Ne piše njegovo ime, ali on je prijavljen kao odgovorna osoba. Kad dođu MUP ili DORH k njemu, reći će mu zašto – odgovorio mu je gradonačelnik.

NP Krka otvara suvenirnicu na tvrđavi

Marija Ćurić iz Mosta je pitala što je sa suvenirnicom na tvrđavi.

– Najmoprimac nije našao poslovni interes i zahvalio se. Nacionalni park Krka spreman je ući u taj prostor i otvoriti svoju suvenirnicu – odgovorio je i otkrio Marko Jelić.

Sanirat će se Krešimirova

Marina Krvavica iz HDS-a je pitala kade će se sanirati Krešimirova ulica.

– Ove godine ćemo kroz program nerazvrstanih cesta sanirati kolnik. Kompletnu sanaciju s nogostupom možemo planirati za iduću godinu – odgovorio je pročelnik za komunalne poslove Ivica Brčina.

Sanirat će se sportska dvorana srednje škole

Dragan Miličević iz Nezavisne liste Marka Jelića pitao je kada će se sanirati krov zgrade veleučilišta te parket u sportskoj dvorani srednje škole.

– Što se tiče krova zgrade veleučilišta, napravili smo projekt energetske učinkovitosti u kojem ćemo mi sudjelovati s 55 posto odnosno s 1,4 milijuna kuna, no ove godine to nećemo moći napraviti. Što se tiče dvorane srednje škole, ona ove godine ide u energetsku obnovu čiji je nositelj županija. Kada se ta obnova dovrši, mi ćemo financirati obnovu parketa. – obećao je gradonačelnik.

Ivica Šimić

Izbornik