I NP Krka sudjeluje u Noći muzeja


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se obilježavanju edukativne i, sudeći po posjećenosti, popularne manifestacije Noć muzeja. Pod zajedničkim nazivnikom „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ okupili su se i muzeji gradova Šibenika, Drniša i Knina, uz programsku podršku JU „Nacionalni park Krka“, kako bi posjetiteljima predstavili bogatu muzejsku građu u svjetlu inovativne budućnosti, s obzirom na to da je uspješnost u promociji kulturne baštine upravo u korištenju novih tehnologija. Detaljan program predstavljen je na konferenciji u Muzeju grada Šibenika.

1) Doček gostiju iz Šibenika i Drniša na Skradinskom buku u vremenu od 14 do 17 sati

Pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, posjetitelji će imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki. U vodenicama na Skradinskom buku prezentirane su stara kužina, mlin, mlinareva soba, tkalački stan, kovačija i štala a postavljena je i izložba o hidroelektranama sagrađenima duž toka rijeke Krke.

2) Gradski muzej Drniš od 19 sati

– Foto-priče

Za nesvakidašnji doživljaj motiva rijeke Krke, prirodnih vrijednosti, kulturnopovijesnih znamenitosti i manifestacija pobrinuli su se fotografi amateri: Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa. Veličanstveni prizori uhvaćeni pažljivim fotografskim okom razlit će se muzejskim zidovima, uz glazbu i svjetlosne efekte.

– Kulinarska radionica

Uz foto izložbu održat će se kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi.

– Čarobna škrinja

Posjetitelji će moći „zaviriti“ i u čarobnu škrinju koja krije tajne tradicijskih zanata na Krki. Suvremene tehnologije živopisno će dočarati ugođaj tradicionalne kovačije i staroga mlina.

– Foto-kutak

3) Kninski muzej od 20 sati

U 20 sati u Kninskom muzeju bit će otvorena izložba „Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja“ koja je rezultat suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Državnog arhiva u Šibeniku. Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka „Krka“ na kojima je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove.

Izbornik