U suradnji s kninskim Veleučilištem nastali novi pekarski proizvodi
Na Veleučilištu Marka Marulića u srijedu je održana završna svečanost zatvaranja projekta Transfer tehnologije I komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije.
Projekt je počeo krajem lipnja 2013. godine, financiran je europskim novcima, nositelj je kninsko Veleučilište, a partner Prehrambeni biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Tada je Veleučilište od Fonda za ulaganje u znanost I inovacije dobila 486 tisuća, uglavnom bespovratnih eura, kako bi uspostavila I opremila Laboratorij za kemiju I tehnologiju žitarica.
U proteklih godinu I pol dana surađivali su s proizvođačima pekarskih proizvoda s područja županije, riješavajući njihove poteškoće u proizvodnom procesu, ali I surađujući na osmišljavanju novih funkcionalnih proizvoda na bazi žitarica, obogaćenih raličitim dodacima.
Iz te suradnje nastali su brojni novi proizvodi. Neke od njih bili su izloženi na današnjoj svečanosti, kao recimo kruh sa pirovim I zobenim brašnom, kruh s vlascem, dodacima maslinova ulja ili čak cijelih maslina.
Voditeljica projekta Emilija Friganović zadovoljna je postignutim I već najavljuje neke nove projekte.
Suradnja znanosti s malim I srednjim poduzetnicima, gdje rezultati znanstvenih istraživanja pomažu gospodarstvenicima da stvore novi proizvod, a potom ga stave na tržište, jedini je put izlaska iz krize, kazala je na skupu stručna suradnica u Ministarstvu znanosti I obrazovanja, Ivana Rojić Ivček, osobito naglašavajući važnost činjenice da se ovako vrijedan project s usphjehom provodio na manjem Veleučilištu, kao što je kninsko.
Izvor: HRT Centar Knin