• Naslovna
  • Društvo
  • U petak u Kninu Panel rasprava „Zalaganjem za ljudska prava i suzbijanjem diskriminacije do jednakih mogućnosti za sve“

U petak u Kninu Panel rasprava „Zalaganjem za ljudska prava i suzbijanjem diskriminacije do jednakih mogućnosti za sve“


922182_498245140230557_600611195_oPitanje diskriminacije, pogotovo manjinskih skupina, dodatno do izražaja dolazi u vrijeme krize, nezaposlenosti i oskudice. Na koji način senzibilizirati javnost po pitanju diskriminacije i izgraditi mehanizme zaštite pitanja su kojima će se baviti panel rasprava „Zalaganjem za ljudska prava i suzbijanjem diskriminacije do jednakih mogućnosti za sve“ koja će se u okviru Dana otvorenih vrata udruga održati u petak od 11 do 14.30 sati u kninskoj Gradskoj vijećnici.

Cilj je ovog događanja otvoriti dijalog o zadovoljavanju prava na jednake mogućnosti i suzbijanju diskriminacije korisničkih i manjinskih skupina u okvirima EU i hrvatskih standarda na lokalnoj razini. Tom prilikom predstaviti će se i nedavno započeti projekti koji se provode unutar IPA 2010 programa „Potpora organizacijama civilnog društva u promicanju i praćenju provedbe politika jednakih mogućnosti i ostalih politika vezanih uz suzbijanje diskriminacije”. U sklopu ovog programa nedavno su započeta četiri projekta udruga GONG, Babe, Hrvatski Crveni križ i Hrvatski pravni centar, ukupne vrijednosti 4.652.219 kuna.

Projekti se bave osvještavanjem javnosti o postojanju problema različitih skupina migranata i njihovom statusu stvaranjem funkcionalnog mehanizma za zagovaranje njihovih prava i prevencije diskriminacije, te poticanjem pozitivnih stavova prema azilantima i imigrantima.

Ciljevi ovih projekata su također i jačanje kapaciteta pravne zaštite organizacija civilnog društva, unapređenje njihove suradnje s lokalnim vlastima, te razvijanje neformalnog obrazovnog programa za organizacije civilnog društva kako bi se educirale o istraživanju i zagovaranju politika na području suzbijanja diskriminacije, ljudskih prava i jednakih mogućnosti.

Uz navedene udruge u raspravi će sudjelovati i predstavnici nadležnih državnih institucija (Ured pučke pravobraniteljice, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina) kao i predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, odgojno-obrazovnih ustanova, akademske zajednice i medija.

Organizator rasprave je Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge u suradnji s udrugom ZvoniMir iz Knina.

Izbornik