Sanacija šteta od bure


086202_d8238cfef019a7d957bcUglavnom su maknuti opasni komadi lima i crijepa s krovova i u školama je održana nastava. Zadovolje li se kriteriji, župan šibensko-kninski će proglasiti elementarnu nepogodu, na temelju koje će oštećeni tražiti odštetu, i dobiti tek simboličnu naknadu.

Vatrogasci su odradili nekoliko desetaka intervencija,vod micanja otrgnutih dijelova krovova dviju osnovnih škola do pilanja iščupanih stabala i polomljenih grana.
Kninske osnovne škole danas su radile. Krovovi su osigurani, a okoliš tijekom vikenda očišćen. Puno gore prošla je OŠ dr Franje Tuđmana, no već su aktivirani izvođači radova i bit će plaćeni županijskim novcem. Bura je podigla i lim sa sportske dvorane OŠ Domovinske zahvalnosti.

Štete na javnim objektima će se očito, popraviti bez većih problema. Puno teže bit će s privatnom imovinom. Vlasnici oštećenih kuća morat će ih sami popraviti, sačuvati račune i ako uvjeti budu zadovoljeni, župan Goran Pauk će proglasi elementarnu nepogodu, a država, kao obveznik isplate štete, dati novac. No, država u pravilu nema novca koliko bi trebala dati, upozorava župan.

Bura je srušila stabla i na gradskom groblju u Kninu ali, na sreću, napravila tek manje štete na grobnicama.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik