Fekalije i teški metali više ne plove Orašnicom i Krkom


Nasip-Orašnice-5.-siječnja-2015.-3Sanacija 350 metara obale i nasipa Orašnice još nije završena, ali već je puno učinjeno i rijeka više nije crna, piše portal TRIS.com

Za Hrvatske vode sanaciju desne obale rijeke Orašnice u Kninu izvodi tvrtka Bormil iz Šibenika. Prema projektu IGH teškom 1,2 mil. kuna bez PDV-a do 30.12.2014. godine trebala je biti završena sanacija obale i izgradnja nasipa koji će spriječiti daljnje prelijevanje vode iz korita u obližnje lagune, odnosno zagađenje Orašnice i rijeke Krke do kojeg je dolazilo povratkom tih voda iz laguna. Zbog lošeg vremena radovi nisu završeni do planiranog roka, pa će se nastaviti 12. siječnja. Bormil je teškom mehanizacijom već prokopao trasu nasipa u dužini od 350 metara i dubini od dva do pet metara, te je uzduž iskopa položena vodonepropusna membranu ojačana metalnom građevinskom mrežom i nasuti su kamen i zemlja, što je dodatno pojačano geotekstilom i geomrežom. Kosine nasipa tek će zatrpati humusom i posijati travu.

Već i ovo što je do sada učinjeno bilo je dovoljno da se s Orašnice mogu maknuti plutajuće brane. Rijeka više nije crna i njome ne plovi smeće. Unatoč ranije nataloženom crnom mulju, kroz bistru vodu vidi se dno. Sadržaj iz lagune u koju se izlijevaju kninske fekalne vode, te otpadne vode zapunjene mazutom i talogom teških metala iz tehnološkog procesa tvornice DIV, više se ne prelijevaju u Orašnicu niti plove nizvodno Krkom. Znači li to da se više neće ponoviti zagađenje šibenskog vodoopskrbnog sustava naftom, zbog kojeg je od 11. dop 16. rujna prošle godine 80.000 stanovnika u svojim domovima nije imalo vodu za piće?

Izvor: TRIS.com/Hrvoslav Pavić

Foto: Hrvoslav Pavić

Izbornik