• Naslovna
  • Sport
  • Na mlađima svijet i Dinara ostaju; Ostvrt Ante Livaje

Na mlađima svijet i Dinara ostaju; Ostvrt Ante Livaje


nk dinaraPiše Ante Livaja

Rezime polu sezone nekog kluba u glavnom se svodi na polučene rezultate a shodno tome zapravo se podvlači crta uspješnosti. Bilo bi tako i sa kninskom Dinarom da je situacija u ligi koja je bila gotovo pa ne regularna a u kojoj je igrala bila na razini kakvu “stara dama” podno kninske Tvrđave zaslužuje. Svi oni koji su učinili sve, zapravo ništa, da liga uistinu bude respektabilna željeli bi i nadalje bezbrižno sjediti u svojim foteljama i držati prodike o pravednosti i učinkovitosti. No, to je neka druga tema koja zaslužuje više prostora, a zapravo je preslik događanja oko izbora čelnika HNS-a.

Što uopće pisati o klubu koji je igrao ligu sa četiri kluba, zapravo sa tri, jer je Janjevo u međuvremenu zbog nemilih scena u utakmici sa DOŠK-om izbačeno iz lige. Uprava Dinare je u sezonu ušla sa najboljim namjerama i vjerom da svojim mladićima osigura ako ništa onda barem kvalitetniju ligu i da sa novim trenerom, a instaliran je bio Dujo Barić, donese novu dimenziju. Sve je to na početku izgledalo lijepo i bajno, na treninzima je dolazilo čak 38 igrača. No zapravo prije nego li je sezona i počela problemi su navrli. Nogometni Savez ŠKŽ nije htio ni čiti za fuziju sa Zadarskom županijom, jer su kao bili uvjereni da će liga ŠKŽ brojiti barem osam klubova. Sve ostalo je povijest i suvišno je spominjati. Ipak najveća greška čelnika NS ŠKŽ što nisu dozvoli nastup drugoj momčadi Dinare i animirali drugu momčad Šibenika tim činom bi pridobili sve ljubitelje nogometa u ŠKŽ a i dalje. Čelnici NS ŠKŽ nisu ni svjesni da je bila kuvertirana odluka o istupanju Dinare iz lige što bi zapravo značilo krah lige sa tri kluba i gašenje iste. Izvršni odbor Dinare nije htio biti “grobar” lige, ljudi koji su na odlasku iz kluba učinili su sve da se završi ova polu sezona. Kako će biti dalje o tom potom.

Sve spomenute činjenice natjecateljski dio praktički su bacili u drugi plan. Dinara je pod vodstvom trenera Barića ostvarila pobjedu, remi i poraz. Nakon odlaska Barića od daljnjeg igranja odustalo je šest igrača. Nije za Dinaru bio problem njihovo odustajanje, već lobiranje pojedinaca da nitko od mlađih igrača ne smije igrati. Naravno da ta priča nije prošla, prevladao je razum, operativci kluba dali su svoj obol. Vratili su nekoliko iskusnih igrača te sa mladim snagama okončali polu sezonu sa jednom pobjedom i dva poraza, premda rezultat u tom trenutku uopće nije bio primaran. Uprava kluba za spomenuti scenariji zadužila je Miroslava Čalića, inače trenera kadeta i starijih pionira, koji je svoju zadaću, kao i obično odradio besprijekorno.

Porazi od Vodica i DOŠK-a mogli su po prikazanoj igri i stvorenim prigodama biti i pobjede. Ali to je cijena neiskustva, na kraju je “buletu” platio Rudar, Kninjani su mu u Siveriću utrpali sedam komada, doduše primili su četiri od čega barem dva na neiskustvo i naivnost.

Premda sam bio dobro upućen sa situacijom sa seniorskom momčadi ipak nije bila lako preko noći sve to posložit. Okosnica prve postave je odustala a mi smo neke igrače praktičke sa “ulice” pokupili. Tako da su prve dvije utakmice bile kao pripremne, susret sa Rudarom već je imao svoje konture, počele su stvari sjedati na svoje mjesto i prava je šteta što je došao kraj polu sezone. Ova mlada momčad, sa nekoliko iskusnih igrača definitivno ima puno prostora za napredovanje. Uz kvalitetne pripreme na proljeće će bi to trebalo ozbiljnije i kvalitetnije izgledati – ustvrdio je Miroslav Čalić, trener Dinare.

Mlađi uzrasti ponos Dinare

Pritom treba spomenuti da je klub pred kraj polu sezone samovoljno napustio Ivica Podrug, trener tića i mlađih pionira. Čalić je kao pravi profesionalac, zajedno sa Slavkom Krvavicom, mladim trenerom, preuzeo i te kategorije te i tu zadaću sa preko 150 djece odradio na opće zadovoljstvo.

Mora da je ovo raritet ili bolje rečeno rijetka pojava u Lijepoj našoj da jedan trener vodi oko 150 djece. Dakako to nije normalna situacija i nije dobro ali srećom trajala je samo nepuni mjesec dana. Nije lako odraditi četiri treninga u jednom popodnevu. Uvjeren sam da će se ta situacija početkom Nove godine posložiti po uzrastima – zaključio je Čalić.

Mlađi uzrasti Dinare definitivno su pravi ponos kluba iz Zvonimirova grada. Mlađi pioniri su uvjerljivo prvi u svom uzrastu, po mnogima Dinara odavano nije imala ovako perspektivnu generaciju. Predvodnici su Perić, Radomirović, blizanci Stojak idr., praktički kategorija nema slabog mjesta u ekipi. Pioniri su također prvi, dok su tići četvrti. Kadeti se natječu sa klubovima Zadarske županije i čvrsto drže drugo mjesto, jedini poraz pretrpjeli su od drugog sastava Zadra.

Barić trener gospodin

Objede nekih dopisnika SN na račun Duje Barića, bivšeg trenera Dinare, ne da ne drže vodu, već su van svake pameti. Barić je jednom riječi rečeno trener gospodin, moralna vertikala, Dinari je donio dimenziju više i prava je šteta što je prerano napustio klub. Dinaru nije koštao ništa izuzev putnih troškova. Dujo je dugo radio u Njemačkoj u drugom ozračju, uređenom društvu i okolišu. Dinara istina nije Barcelona, ali na nekim organizacijskim sposobnostima mogli bi im pozavidjeti i daleko veći klubovi. Klub je zapravo logistički praćen maksimalno koliko se to moglo u tom trenutku, ni bolje ni gore nego li u minule četiri godine. Jedina zamjerka na račun Barića je što nije ostao do kraja polu sezone, a isto je trebao učiniti i Ivica Podrug.

Foto: Mlada momčad kninske Dinare; uslikao: Ante Livaja

Autorska prava su vlasništvo Udruge HUK

Izbornik