• Naslovna
  • Društvo
  • Preminuo Radomir Vukčević Vučko, legendarni reprezentativni vratar Dinare i Hajduka

Preminuo Radomir Vukčević Vučko, legendarni reprezentativni vratar Dinare i Hajduka


vucko3Nakon teške bolesti, u 74. godini, umro je legendarni nogometaš Dinare i Hajduka, Radomir Vukčević Vučko, piše Slobodna Dalmacija.

Radomir Vukčević Vučko bio je legendarni vratar Dinare i Hajduka te jugoslavenski nogometni reprezentativac.

Rođen je u Kninu 15. rujna 1941. godine, a čuvao je vrata Dinare od 1957. do 1963. godine. Hajdukov dres je nosio punih deset godina i to od 1963. do 1973. godine te je zabilježio 402 nastupa za splitski klub. S Hajdukom je osvojio prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1970./71., kao i dva kupa: 1966./67. i 1972. godine.

Osim Dinarinog i Hajdukova dresa, čuvao je i vrata francuskog Ajaccia i to od 1973. do 1975. godine.

Devet je puta kao nogometaš Hajduka, od 1967. do 1971. godine, nastupio za reprezentaciju Jugoslavije. U dresu reprezentacije Vukčević je debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Nizozemske u Rotterdamu, 1. studenog 1967. (2:1), a od reprezentativnog dresa oprostio se u Sarajevu, 22. rujna 1971. godine u prijateljskoj utakmici protiv Meksika (4:0).

Zajedno s još jednim Kninjaninom, Ilom Petkovićem nastupio je za reprezentaciju Jugoslavije protiv Brazila  u oproštajnoj utakmici velikog Pelea.

Sudionik je Europskog prvenstva 1968. godine u Italiji, gdje je bio dio reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila srebrnu medalju. Treba reći da je dvije godine prije, 1966., Vukčević u dresu mlade reprezentacije Jugoslavije osvojio brončanu medalju na prvenstvu Europe koje se održavalo u našoj zemlji.

Nogometni uzor bio mu je Vladimir Beara kojemu, po Vučkovim riječima, nikada nitko u Europi i na svijetu nije bio ravan.

Bio je dječak kad je na jednom školskom natjecanju u Kninu stao na rukometnu “branku”. Međutim, draž nogometa odvlači ga iz rukometa u nogometne vode i Radomir sa 16 godina postaje vratar seniorske momčadi Dinare iz Knina. Bio je te 1957. godine uvjerljivo najmlađi igrač u Dalmatinskoj zoni, gdje se natjecala tada kninska Dinara. Sam je govorio da se do dolaska u Hajduk kalio u Dalmatinskoj zoni, učio vratarski zanat. Bilo je ponuda s raznih strana, ali on nije mogao u Kninu ostaviti samu majku, koja mu je bila i otac i mati jer mu je otac umro 1941. u logoru u Njemačkoj, pa ga nije ni upamtio.

Pravi konkretni poziv Hajduka stigao je 1959. godine. U Knin je tada došao član uprave “bijelih” Berislav Mudnić, koji je privolio njegovu majku i Radomira nagovorio da pođe put Splita. Pod Marjanom Radomira muči nostalgija te se nakon dva mjeseca vraća kući. Opet su ga zvali iz NK Šibenik, OFK Beograd, ali on je ostao u Dinari.
Godine 1961. organizirana je na Starom placu utakmica između dvije reprezentacije Dalmatinske zone kao predigra utakmici Hajduk – Partizan pred, za to doba, rekordnih 20.000 gledatelja. Vukčević je činio čuda na golu, pobrao brojne aplauze. Ponovno je Berislav Mudnić došao po njega i taj put Radomir ostaje u Splitu.

Za seniorsku momčad Hajduka debitirao je 1963. godine. Bile su to krizne Hajdukove godine. Nezaboravne 1967. godine Hajduk prvi put osvaja kup pobjedom nad Sarajevom u Splitu s 2:1. Nakon toga, godinu po godinu, stiže i 1971., kada Hajduk s Vukčevićem na golu konačno nakon 16 godina osvaja državno prvenstvo u nogometu.

Potom je Vučko još dvije godine u Splitu, pa odlazi u Ajaccio na Korzici. Prethodno ga je zvao i slavni Ajax.

Radomir Vukčević posebno je bio ponosan što je branio gol državne reprezentacije 18. srpnja 1971. godine na brazilskoj Marakani pred 200.000 ljudi na oproštaju slavnog Pelea. Tada su Brazil i Jugoslavija igrali 2:2, a Jurica Jerković postigao je zgoditak za pamćenje.

Vukčević je pripadao jednoj generaciji Hajduka koja je u nogometnom smislu prošla Scile i Haribde, gotovo potonuvši u Drugu ligu, da bi se nakon nekoliko godina vinula do osvajanja kupa, a potom i do državnog prvenstva. Bila je to “bijela” uvertira u godine koje će slijediti i u kojima će Hajduk harati jugoslavenskim nogometom gotovo cijelo osmo desetljeće. Međutim, Vukčević je uvijek isticao momčad i feštu iz 1971. koja se, kako je govorio, više nikada neće ponoviti.

Radomir Vukčević bio je i trener vratara u školi nogometa RNK Split.

Komemoracija u povodu smrti Radomira Vukčevića održat će se u Hajdukovoj kinodvorani u ponedjeljak 1. prosinca, u 12 sati, a pokop će se održati istoga dana u 14.15 na groblju Lovrinac.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izbornik