• Naslovna
  • Politika
  • HDZ: Vladinim prijedlogom izmjena Zakona općine i gradovi ostaju bez 2,5 milijarde kuna; Knin ostaje bez 2,6 milijuna kuna

HDZ: Vladinim prijedlogom izmjena Zakona općine i gradovi ostaju bez 2,5 milijarde kuna; Knin ostaje bez 2,6 milijuna kuna


20141105rimac-portret– Vladin prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak je populistički i duboko antisocijalan, a cijenu će na kraju platiti građani s najnižim prihodima, poručili su na današnjoj konferenciji za medije članovi predsjedništva HDZ-a Tomislav Tolušić i Josipa Rimac koji su ujedno predsjednik i potpredsjednica Udruge gradova u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije HDZ-a na kojoj su bili i predsjednik Udruge općina u Hrvatskoj Đuro Bukvić i saborski zastupnik Ivan Šuker poručeno je kako HDZ jest za porezno rasterećenje, ali ne preko leđa jedinica lokale samouprave, posebno zato što će se plaće znatnije uvećati samo onima koji ionako imaju najviša primanja, primjerice, ministrima, a na lokalnoj razini neće biti novca za osnovne potrebe u školstvu, zdravstvu i socijali.

– Vladin prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak znatno će smanjiti prihode jedinica lokalne samouprave. Lažni socijaldemokrati izmjene pravdaju jeftinim spinovima da će se „povećati osobna potrošnja“, no bolna stvarnost razbija njihove demagoške trikove jer lokalne jedinice neće imati novca za vrtiće, grijanje škola, socijalne naknade, kulturu, muzeje, asistente u nastavi djece s posebnim potrebama… Sramotno i skandalozno! – jednodušno su poručili HDZ-ovci na današnjoj presici u Zagrebu.

– U proceduru su upućene izmjene Zakona o porezu na dohodak, a taj porez na lokalnoj razini čini 60 posto naših vlastitih prihoda. Tim novcem financiramo vrtiće, škole, vatrogasnu službu, knjižnice… Ovaj udar na jedinice lokalne samouprave odrazit će se na sve građane. Nismo protiv povećanja plaća građanima, ali ne na štetu jedinica lokalne samouprave. Vlada je, naime, mogla građane drukčije porezno rasteretiti! Što je najgore, još nismo dobili upute Ministarstva financija za izradu proračuna, a jedinice lokalne samouprave će imati ukupno 2,5 milijarde kuna manje sredstava na raspolaganju! – upozorila je na presici članica predsjedništva HDZ-a i potpredsjednica Udruge gradova, Josipa Rimac.

Knin će, ustraje li Vlada na prijedlogu izmjena Zakona o poreza na dohodak, ostati bez 2,6 milijuna kuna na godišnjoj razini, izjavila je za Radio Knin kninska gradonačelnica.

Izbornik