Gradsko vijeće: Smanjen manjak u gradskom proračunu


20140508_160353Manjak u gradskom proračunu koji se vuče već godinama u prvoj je polovici 2014. godine smanjen za milijun i 476 tisuća kuna, doznalo se danas na sjednici Gradskog vijeća prilikom usvajanja izvješća o izvršenju proračuna za prvu polovicu ove godine.

Na pitanje vijećnika Mirka Antunovića koliko sada iznosi gradski manjak prihoda, pročelnica za financije Danijela Merša odgovorila je kako će se to znati krajem godine. Ipak, na osnovu brojki iz izvještaja može se baratati iznosom od 9 milijuna i 267 tisuća kuna manjka u proračunu. Ako se uzme u obzir da je taj manjak 2012. godine iznosio 16,5 milijuna kuna, stvari nisu toliko pesimistične.

Grad Knin nije uspio prodati Preparandiju i staru bolnicu čime bi potpuno sanirao dug, ali su raznim uštedama, počevši od smanjenja plaća svim djelatnicima, uspjeli u dvije godine skresati manjak za više od 7 milijuna kuna.

Kod izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, najveći problem u prihodovnoj strani odnosi se na 300 tisuća kuna komunalne naknade koju MORH Gradu nije platio, pa će se ista namiriti ovršnim putem.

Na današnjoj sjednici usvojena je i izmjena Programa održavanja komunalne infrastrukture po kojoj će se za održavanje javnoprometnih pješačkih površina izdvojiti pola milijuna kuna više od planiranoga, odnosno ukupno milijun kuna, uz obrazloženje da su neke pješačke površine oštećene zbog lošeg vremena. Novac će se, pojasnila je gradonačelnica Josipa Rimac, namaknuti povećanjem prihoda u nekim stavkama.

Na današnjoj sjednici usvojen je i drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna koji je uvećan za milijun i 587 tisuća kuna, a vjećnici su prihvatili i izvješće o radu gradonačelnice u prvih pola 2014. godine.

Na pitanje kako stoje stvari s IPA projektom gradonačelnica je odgovorila da se sa završetkom kasni, ne zbog Grada nego Hrvatskih voda. Dodala je da su protekle velike kiše pokazale da cijeli sustav dobro funkcionira te da će se, kada 2016. godine sustav bude spojen na uređaj za pročišćavanje, cijeli IPA projekt pokazati kao dobro urađen.

Dodala je ipak da ima nekih nedostataka u ulicama IV. i VII. gardijske brigade gdje će se skidati cijeli slojevi asfalta.

Na vijećničkim pitanjima govorilo se o kninskoj vodi. Ponovivši priopćenje Komunalnog poduzeća gradonačelnica je istaknula da je kninska pitka voda sigurna. Također je ponovila da treba razlikovati mazutnu mrlju u ševaru kod Orašnice o čijoj se sanaciji govori već deset godina te lagune u vlasništvu PZ Orlovača u koju se izlijeva kanalizacija i koju je Grad dužan sanirati po sudskoj presudi, za koji predmet će doduše tražiti reviziju. Dodala je da DIV, Grad Knin i Komunalno poduzeće intenzivno rade na iznalaženju rješenja za sanaciju mazutne mrlje, a da će se laguna u koju se izlijeva kanalizacija riješiti završetkom IPA projekta.

Obratila se i kritičarima u vezi problema s Krkom.

– Osnovni cilj IPA projekta bila je zaštita Krke. Vodili smo računa o Krki puno prije nego neki koji su sada glasni – kazala je Rimac i napomenula da Knin i Krka nemaju veze sa zagađenjem šibenske pitke vode.

Foto: Arhiv Hukneta

Izbornik