• Naslovna
  • Društvo
  • Sutra (petak) na Veleučilištu predstavljanje sira iz mješine

Sutra (petak) na Veleučilištu predstavljanje sira iz mješine


b030e391f3c0da38c39a7b0b760711ed_headerSutra (petak) u 10 sati Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu organizira otvoreni dan i okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem na temu „Sir iz mišine – suradnja znanosti i proizvodnje u očuvanju i trženju autohtonog proizvoda“

Otvoreni dan koji Veleučilište s projektnim partnerima organizira u suradnji s Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, dio je aktivnosti projekta „Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije. Projekt je financiran iz sredstava EU u okviru programa IPA komponenta IIIc, a glavni cilj mu je jačanje veza između znanosti i gospodarstva.

Sir iz mišine specifični je autohtoni proizvod Dalmatinske zagore s izraženim potencijalom za plasmana na domaćem i stranom tržištu. Zaštitom ovog proizvoda oznakom izvornosti, standardizirati će se proizvodnja, otvoriti novi prodajni kanali poput turizma, dok će povećana potražnja dovesti do nužnog povećanja proizvodnih kapaciteta. Trenutna situacija ne dozvoljava znatnije povećanje proizvodnje. Koji su razlozi zbog kojih se „ne mogu“ povećati proizvodni kapaciteti? Na koji način plasirati autohtone proizvode i na koja tržišta? Na ova i slična pitanja pokušati će odgovoriti znanost, proizvođači, te gosti iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Cilj ovogodišnjeg događanja je razmijeniti znanja i iskustva gospodarstvenika i znanosti, te se upoznati s dobrom praksom zemalja koje također proizvode ovu vrstu sira.

Organizatori pozivaju proizvođače sira, zainteresiranu javnost, studente i sve one koji se žele upoznati s ovom vrstom sira te izvorima financiranja za male i srednje poduzetnike, da se odazovu ovom pozivu.

Izbornik