Deložacija u Kninu; Privedeno 20 ljudi


636dhfzicizidU tijeku je pokušaj deložacije obitelji Mišković iz Knina i to zbog toga što je prema presudi suda Dragan Mišković dužan plaćati alimentaciju navodno vanbračnoj kćeri. Živi zid je objavio kako na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud utvrdio da je on 60 posto otac (kasnije i da je vjerojatnost 87 posto), no DNK analiza nije napravljena jer je tada, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, nije bilo.

“Neviđeno policijsko nasilje nad starcima i djecom, jednom čovjeku je pozlilo”, tvrde iz Živog zida koji je objavio i da su svi aktivisti pohapšeni i utrpani u marice.

U Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj rekli su da je zbog pružanja pasivnog otpora tijekom deložacije privedeno dvadesetak osoba jer su onemogućavali policiju dok je pomagala provođenje odluke suda. “Nema govora o nikakvom nasilju, kamoli teškom nasilju, kako objavljuju neki nesmotreni mediji”, tvrdi izvor portala sibenik.in

Deložacija je bila zakazana za 12 sati, no policiji su se suprotstavili aktivisti Živog zida i građani.

“Trenutno smo u pat poziciji, nitko ne zna kako će se situacija odviti. Mi se nadamo još jednoj pobjedi.”, objavili su iz Živog zida na Facebooku.

Zaključak da je Mišković otac donesen na osnovu vizualnog pregleda!?

Sve je počelo u Travniku (BiH) 1985., kada je Gordana Lovrenović tužila Dragana Miškovića da je otac njene kćeri Žakline Lovrenović. Na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud je utvrdio da je on 60% otac.

Tada nije bilo DNK analize, pa je zaključak donesen samo na osnovu vizualnog pregleda. Iako je Mišković cijelo vrijeme tvrdio da nije otac djeteta i naknadno tražio DNK analizu kako bi to i dokazao, njena pravna zastupnica je to odbila i na račun neisplaćene alimentacije pokrenula ovrhu nad nekretninom u kojoj živi bračni par Mišković sa svoje šestero djece.

Situacija u kojoj postoji realna mogućnost da Mišković nije otac njenog djeteta lako bi se mogla razriješiti DNK analizom.

“Čak i u slučaju da Dragan Mišković jest otac Žakline Lovrenović, postavljamo pitanje – kakav je to zakon koji šestero djece ostavlja bez krova nad glavom kako bi jednom omogućio prisilnu naplatu alimentacije ovrhom roditeljevog doma. Odnosno, da li obiteljski zakon uistinu štiti obitelj i djecu? Naš je zaključak da ne štiti, tim više što Dragan Mišković živi od socijalne pomoći, odnosno nema posla i mogućnosti da svojoj obitelji omogući novi krov nad glavom. U ime lažne brige za djecu, zakonodavac će ostaviti šestero djece bez krova nad glavom.”, napisali su iz Živog zida.

Izvor: Index.hr

Izbornik