Otvorena obnovljena crpna stanica Šimića vrelo; Obnova koštala 12 milijuna kuna


059519_f73e40c0033b977c35e5U povodu Dana grada danas je svečano obilježen završetak radova na izvorištu i crpnoj stanici Šimića vrelo.

Dogodilo se to na 60-tu obljetnicu izgradnje kninskoga vodovoda. Naime, 1952.godine počela je izgradnja vodovoda koji je dovršen i pušten u rad sredinom lipnja 1954. godine.

Na današnji glavni vodoopskrbni sustav kninskoga područja priključeno je više od 13 tisuća stanovnika. Kako je sanacija izvorišta i crpne stanice bila samo djelomično uvrštena u IPA projekt – rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže, Hrvatske vode i grad Knin, odlučili su, kroz poseban projekt, u potpunosti sanirati Šimića vrelo.

Sanacija crpne stanice i samog izvorišta počela je u studenom 2013. godine i obuhvaćala je građevinske te elektro i strojarske radove ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Osamdeset posto sredstava osigurale su Hrvatske vode, a ostatak grad Knin.

Ovako obnovljena crpna stanica omogućit će znatno efikasniju kontrolu gubitka vode, a postignute su i značajne uštede u potrošnji električne energije i zaštite okoliša, dok je nadzor rada postrojenja sada moguć iz upravne zgrade.

Projekt će omogućiti sigurnu i znatno efikasniju vodoopskrbu za korisnike grada Knina, kazala je danas predstavljajući projekt direktorica Komunalnog poduzeća, Sanja Bebek.

Crpnu je stanicu svečano otvorila gradonačelnica Josipa Rimac.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik