• Naslovna
  • Društvo
  • Generalima Gotovini i Markaču na tvrđavi uručena priznanja počasnih građana Grada Knina

Generalima Gotovini i Markaču na tvrđavi uručena priznanja počasnih građana Grada Knina


Generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču danas su uručena priznanja počasnih građana grada Knina.

Generalima su priznanja uručena na svečanoj sjednici kninskog Gradskog vijeća održanoj na tvrđavi u povodu Dana grada i blagdana sv. Ante i to za značajan doprinos u uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske i uspješno oslobađanje grada Knina. Istu nagradu dobio je i Ivan Čermak za koga je nagradu preuzeo general Markač.

Ante Gotovina: Pobjeda u Domovinskom ratu – temelj izgradnje demokratske države za sve njene ljude

Pobjeda u Domovinskom ratu bila je temelj izgradnje demokratske Hrvatske za sve njezine ljude, kazao je, zahvalivši se na priznanju, general Gotovina.

– Zahvaljujem Koordinaciji braniteljskih udruga i Gradskom vijeću Grada Knina na ukazanoj časti. Drago mi je da sam danas ovdje s vama uoči Dana grada Knina i blagdana njegovog zaštitnika, svetog Ante. Ove povelje su iskaz poštovanja i našoj braći koja više nisu s nama i našim suborcima koji na sebi nose trajni biljeg Domovinskog rata. Pobjeda u Domovinskom ratu bila je pretpostavka i ostala je čvrst temelj na kojem smo izgradili demokratsku državu za sve njezine ljude u zajednici europskih naroda i u članstvu NATO saveza. Ponosan sam na to razdoblje naše povijesti. Generacije koje rastu duguju zahvalnost onom vremenu i njegovim ljudima. Naša misija danas je zajedništvo i rad za dobrobit naših obitelji, naših gradova i naše domovine – kazao je general Gotovina.

Mladen Markač: Ovo prizanje je čast, ali i obveza

General Markač je istaknuo da mu priznanje predstavlja čast i obvezu.

– Zahvaljujem se svim građanima Knina na čelu s gradonačelnicom i vijećnicima jer su prepoznali aktivnosti generala za opće dobro. Ovo priznanje je čast, ali i obveza. Zahvaljujem se svim građanima koji su bili uz hrvatske generale te ih bezrezervno podržavali i vjerovali u njihovu nevinost. Sud nam je presudom poručio da smo imali obrambeni, častan i oslobodilački rat i na taj način nam dali legitimitet da uspravno i uzdignutog čela hodamo po domovini i čitavim svijetom pronoseći istinu o Domovinskom ratu. Hrvatska moja, budi sretna i neka te vode dobri ljudi. Dragi Bože, čuvaj sve nas kako bismo mi čuvali Hrvatsku – kazao je u emotivnom govoru general Mladen Markač.

Josipa Rimac: Ovaj blagdan posvećujemo našoj mladosti

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća kninska gradonačelnica Josipa Rimac govorila je o simbolici blagdana Svetoga Ante, odnosno o značajnim događanjima koja obilježavaju taj blagdan.

– Ima neke simbolike u vezi blagdana Svetoga Ante. Tih dana je prije devet godina osnovano kninsko Veleučilište, a prije 60 godina, također oko blagdana sv. Ante, izgrađen je i kninski vodoopskrbni sustav. Ovih dana potpisali smo i ugovore o stipendijama najboljim studentima, obilježili godišnjicu osnutka Osnovne škole Domovinske zahvalnosti te otvorili obnovljenu vodoopskrbnu crpnu stanicu na izvoru Šimića vrelo.  A mladost, voda i život je ono što ovome gradu treba. Tako da ovaj blagdan posvećujemo našoj mladosti, onima na kojima ostaje budućnost i život. A da bismo im osigurali bolju budućnost nastojali smo realizirati projekte značajne za poboljšanje kvalitete života građana – kazala je kninska gradonačelnica posebno spomenuvši IPA projekt vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, obnovu Tuđmanove i Zvonimirove ulice te gradskih parkova i dječjih igrališta, obnovu 23 stambene zgrade, početak izgradnje dvije stambene zgrade, studentskog doma i novog prostora Narodne knjižnice, Inovacijskog središta Veleučilišta i nove crkve te početak rekonstrukcije Tomislavove ulice.

Rimac je spomenula i uređenje šetnice uz Krku i Napoleonove ceste te izrazila nastojanje da se Knin uskoro nađe na karti turističke ponude Šibensko-kninske županije.

Marinko Tokmakčija: Podržimo dobre projekte, ma čija to ideja bila

Današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je predsjednik vijeća, Marinko Tokmakčija stavivši u svom izlaganju naglasak na poštivanje različitosti.

– Knin i Kninjani se mogu ponositi s još jednom vrijednosti, a to je normalan život građana bez obzira na nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost. Tu prvenstveno mislim na odnos Hrvata kao većinskog i Srba kao manjinskog naroda. Moja želja je da nikad ne doživim da svi isto mislimo. Smisao demokracije pa i života uopće je da imamo svoje stavove i da svatko razmišlja na svoj način. Ja bih međutim želio živjeti u gradu i u sredini u kojoj će i različiti imati zajednički stav za dobro i napredak. Stoga vas dragi Kninjani iskreno molim da svaki projekt koji doprinosi napretku ovoga grada podržimo, ma čija to ideja bila – kazao je Tokmakčija.

Nagrade Grada Petru Pašiću i Matei Jelić; Grb Grada Davoru Jašeku

Na današnjoj svečanoj sjednici Nagradu Grada Knina dobio je bivši Vladin povjerenik za Knin Petar Pašić za osobite uspjehe u uspostavi civilne vlasti, razvoju društvenih odnosa i stvaranju dobrih međunacionalnih odnosa na području grada Knina nakon VRO “Oluja”. Nagrada Grada Knina uručena je i Matei Jelić za postignute iznimne rezultate u taekwondo sportu i promidžbi grada Knina širom Europe i svijeta.

Grb Grada Knina dobio je Davor Jašek za zasluge u unaprijeđenju glazbene kulture na području grada Knina.

Plakete Grada Komunalnom poduzeću, Ekološkoj udruzi, ŠRD Krka i Agrotradeu

Plakete Grada Knina dobili su kninsko Komunalno poduzeće za osobite uspjehe u upravljanju i održavanju te unaprijeđenju komunalnih djelatnosti, a posebno vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava na području grada Knina, Ekološka udruga Krka za osobite uspjehe u zaštiti okoliša i podizanja razine svijesti građana u zaštiti prirode i prirodnih ljepota na području grada Knina, Športsko ribolovno društvo Krka za osobite uspjehe u zaštiti vodotokova i okoliša te zaštiti ribljeg fonda na području grada Knina te Agrotrade d.o.o. za osobite uspjehe u unaprijeđenju gospodarstva i poduzetništva na području grada Knina.

Plakete Grada Anki Maras, Željku Tisaju, Kreši Ćaćiću i Ivani Oltran

Istu nagradu dobili su Anka Maras za 51 put darovanu krv i osobni doprinos darivanju krvi, Željko Tisaj za 66 puta darovanu krv i osobni doprinos darivanju krvi, zatim dugogodišnji radnik Komunalnog poduzeća Krešo Ćaćić za osobite uspjehe u očuvanju i radu vodoopskrbnog sustava grada Knina te časna sestra Ivana Oltran za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i samoprijegoran rad s mladima u crkvenom zboru Župe sv. Ante iz Knina.

Izbornik