• Naslovna
  • Društvo
  • Lakrdija oko izbora javnog bilježnika u Kninu: Podržimo sugrađanina Veljka Čađenovića u borbi za pravdu!

Lakrdija oko izbora javnog bilježnika u Kninu: Podržimo sugrađanina Veljka Čađenovića u borbi za pravdu!


Prava lakrdija i sramota događa se oko izbora javnog bilježnika u Kninu. Nakon što je Upravni sud u Splitu poništio odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o izboru 62-godišnje Drnišanke Marije Lovrić, novim rješenjem je ministar Ivan Malenica izabrao pravnika iz Gošića, Sachu Boraka.

Kninjanin Veljko Čađenović – nije mu nikako po volji. Hoćemo li mi iz Knina šutjeti i mirno promatrati? Nećemo! A neće ni Veljko Čađenović koji je uputio novu tužbu.

Podsjetimo se što se sve događalo.

Natječaj za javnog bilježnika u Kninu bio je u srpnju 2022. godine. Javili su se Veljko Čađenović iz Knina, Marija Lovrić iz Drniša, Josip Gović iz Cresa te Sacha Borak iz Gošića.

Ministar Ivan Malenica je u siječnju 2023. godine izabrao 62-godišnju Mariju Lovrić iz Drniša, jedinu koja nije imala potporu Hrvatske javnobilježničke komore i jedinu koja nije imala javnobilježničkog iskustva. Kao u nekom lošem domaćem filmu.

Veljka Čađenovića je tada od svih kandidata Hrvatska javnobilježnička komora rangirala na prvo mjesto, a ovaj Kninjanin je već neko vrijeme uspješno obavljao posao javnog bilježnika kao vršitelj dužnosti pa su to trebale biti dovoljne reference da bude izabran. HDZ-ovom ministru Malenici to nije značilo – ništa.

Nakon ove prve lakrdije (jer, vidjet ćete, uslijedila je i druga), Veljko Čađenović je uputio tužbu radi poništenja rješenja Ministarstva i – dobio upravni spor. Naime, krajem lipnja 2023. godine Upravni sud u Splitu donio je presudu kojom poništava rješenje Ministarstva navodeći da je ono nezakonito i nesavjesno.

Naglašavamo opet, tužbu je uputio i spor dobio Veljko Čađenović. Ne neki drugi kandidat. Ne na primjer Sacha Borak iz Gošića.

Nakon presude čekalo se novo rješenje Ministarstva, odnosno ministra Malenice.

Ministar je trebao, sukladno odluci Upravnog suda, donijeti novo rješenje o imenovanju koje će biti kvalitetno obrazloženo i to na način da navede radi čega je odabrani kandidat bolji od ostalih – što nije bio slučaj u prvom rješenju koje je bilo očajno i nedorečeno i u kojem se uopće nisu spominjali ostali kandidati.

Kandidatkinja Marija Lovrić iz Drniša sedam dana nakon presude Upravnog suda – povlači svoju prijavu i na taj način radi ogromnu uslugu ministru koji ne mora objašnjavati radi čega je u prvom krugu izabrao baš nju (a to bi bilo nemoguće objasniti ).

Treba napomenuti da Josipa Govića iz Cresa Ministarstvo nije razmatralo kao kandidata jer je već dobio posao javnog bilježnika na Cresu tako da se ministar trebao odlučiti između preostale dvojice, Veljka Čađenovića i Sache Boraka.

A u izboru između pravnika iz Knina i pravnika iz Gošića, pogađate, ministar Malenica u rješenju od 30. kolovoza 2023. godine – bira pravnika iz Gošića!!!

Malenica bira pravnika iz Gošića uz obrazloženje, između ostaloga, da je četiri godine radio u javnobilježničkom uredu. Čađenović ovaj posao radi – šest godina! A u 2022. godini je vodeći javnobilježnički ured u Kninu imao čak 96,1 posto riješenih ostavinskih predmeta!

Ono što je također u cijeloj priči jako bitno – svu muku, torturu i trud koje je uložio i proživio Veljko Čađenović da sudskim putem sruši prvo rješenje Ministarstva – iskoristio je majstor iz Gošića koji nije mrdnuo bilo kojim dijelom intelekta ili tijela da bi reagirao na ono prvo nepravedno rješenje Ministarstva.

Normalno, Veljko Čađenovič je, opet uputio tužbu Upravnom sudu u Splitu radi poništavanja rješenja Ministarstva.

Čađenovića opet zastupa Odvjetnički ured Kasalo & Raić iz Splita, a u tužbi upućenoj 7. studenoga 2023. godine (20 dana nakon što je Čađenoviću uručeno novo rješenje) navodi se da je Ministarstvo u svom postupku pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenice, da nije vodilo računa o pravilima postupka i nije pozvalo kandidate na razgovor, kao i da je rješenje protivno zakonu jer je izostalo uspoređivanje kompetencija kandidata te nije naveden njihov uspjeh na pravosudnom ispitu.

U tužbi se također upozorava da ovim rješenjem Ministarstvo, odnosno ministar, vrlo moguće, radi odmazdu prema Čađenoviću što je također protuzakonito.

Iz Ministarstva su se nemušto očitovali o novoj tužbi – navodeći pomalu smiješnu tvrdnju da je izbor pravnika iz Gošića – ministrova slobodna procjena.

O ovom očitovanju Ministarstva oglasili su se i Čađenovićevi pravni zastupnici navodeći da su u istom izrečene neistine jer se spominje Povjerenstvo za razgovor s kandidatima – koje uopće nije postojalo.

Dok čekamo novu presudu Upravnog suda u Splitu podršku svom sugrađaninu Čađenoviću možemo dati potpisivanjem peticije (u njegovom uredu), ali i dijeljenjem ovoga članka.

Bitno je spomenuti da će osim Veljka bez posla ostati i mladi, stručni ljudi iz Knina koji rade s njim u uredu tako da podršku dajemo i njima.

I. Š.

Izbornik