• Naslovna
  • Kultura
  • Sutra (u utorak) u 16h u staroj knjižnici svoj dnevnik čita Katica Madžar

Sutra (u utorak) u 16h u staroj knjižnici svoj dnevnik čita Katica Madžar


U utorak u 16 sati u staroj knjižnici Kninjanka Katica Madžar čitat će dnevnik kojeg je pisala zadnjih 40 godina.

Katica će čitati dijelove iz svog dnevnika kojeg je pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina.

U dnevniku ponajprije progovara o izazovima s kojima se suočava kao osoba potpuno ovisna o njezi drugih.

Dnevnik će čitati ne samo kao kroniku društveno-političkih zbivanja iz perspektive jedne kvadriplegičarke već i kao povijest obitelji dva puta razdvojene ratom.

U njenom dnevniku pronaći će se i društvena kritika, poezija, ispovijed i komedija. Tu je i priča o ljubavi, umjetnosti, izdržljivosti i posvećenosti. Priča o majci, o brizi, o ženi, o Kninu.

Čitanje dnevnika Katice Madžar je prvo događanje u okviru projekta Život u gradu i istoimene izložbe koju u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama pripremaju dvije u Berlinu školovane umjetnice Kristina Leko i Vedrana Madžar.

Nakon čitanja dnevnika Katice Madžar, građani će od 6. do 14. prosinca svakog radnog dana u prijepodnevnim satima u Galeriji Kninskog muzeja (10-13 sati), te u Narodnoj knjižnici Knin u poslijepodnevnim satima (15-18 sati) moći donositi materijale iz privatnih obiteljskih arhiva te ih u okviru radionica zajedno s umjetnicama oblikovati u izložbu koja će biti otvorena 15. prosinca 2023. u 14 sati u galeriji Kninskog muzeja.

Projekt je dio višegodišnjeg programa Demokratizacija kulture sjećanja kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi s partnerima. Jedan od partnera je i Narodna knjižnica – Knin koja će biti domaćin susreta u utorak.

U okviru programa Demokratizacija kulture sjećanja, organizacija Otvoreni likovni pogon je s lokalnim partnerima – Udrugom Porta, kninskom knjižnicom i Srednjom školom Lovre Montija pokrenula projekt Zidne novine koji traje do danas.

Plan je u 2024. u dodatnoj suradnji s Kninskim muzejem i muzejskim osobljem, a temeljem prikupljenih artefakata i priča, napraviti seriju privremenih intervencija u postav Kninskog muzeja.

Izbornik