• Naslovna
  • Kultura
  • Stiže nam Spektakl oživljene povijesti – Zvonimirovi dani

Stiže nam Spektakl oživljene povijesti – Zvonimirovi dani


zd2014-cmykKninjani i gosti uskoro će opet moći zakoračiti u srednji vijek, vidjeti kralja i njegovu svitu, borbe vitezova, noćnu opsadu i vatrene bitke. Vremenski stroj na kninskoj tvrđavi aktivirat će se u petak, 6. lipnja kada započinje dvodnevni spektakl oživljene povijesti – Zvonimirovi dani, tradicionalna manifestacija koja iz godine u godinu biva sadržajnija, kvalitetnija i posjećenija.

Sve započinje u petak, 6. lipnja u 17 sati na tvrđavi prikazom života u srednjem vijeku, likovnom kolonijom i sajmom starih proizvoda i zanata.

Istog dana od 20.30 sati nastupit će kninska Srednjovjekovna plesna skupina Ninije te kninsko Dječje kazalište Pinokio s predstavom “Tenen i Ninia”.

Nakon službenog otvaranja Zvonimirovih dana, uslijedit će demonstracija vještina srednjovjekovnog mačevanja, obred primanja u stalež Vitezova Kralja Zvonimira te nastup plesne skupine Kontea. S plesnim programom će i završiti prvi dan manifestacije.

U subotu, 7. lipnja program započinje u 10.45 sati prijepodne mimohodom ulicama grada te postrojavanjem viteških postrojbi na Trgu Oluje.

U 11.30 sati na tvrđavi se kreće sa likovnom kolonijom, sajmom, streličarstvom, mačevanjem, srednjovjekovnom kuhinjom te prezentacijom naoružanja i bojnih naprava.

Događanja na tvrđavi u subotu potrajat će cijeli dan, a večernji program započinje u 20.30 sati treningom vitezova za viteški turnir. Zatim se očekuje dolazak kralja Zvonimira i kraljice Jelene pred kojima će se održati viteški turnir za kraljevu nagradu.

Središnji događaj večeri bit će noćna opsada tvrđave s borbom vitezova, napadima katapultom, vatrenim strijelama te vatrenim dvobojima.

Zvonimirove dane organiziraju Grad Knin, KUD Kralja Zvonimira, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej.

Medijski pokrovitelj Zvonimirovih dana treću godinu za redom je kninski news portal Huknet.hr.

 

Izbornik