Gotova revizija u knjižnici


Od 1965. do 2023. godine Narodna knjižnica – Knin je nabavila 98.688 knjiga, a u istom razdoblju iz knjižnice su redovno otpisane ili nestale ukupno 40.952 knjige tako da knjižnica danas raspolaže s fondom od 57.736 knjiga.

Rezultati su to revizije knjižničnog fonda u Narodnoj knjižnici – Knin koja je započela 16. siječnja i trajala do 22. studenoga ove godine. Prva je to i jedina provedena revizija u kninskoj knjižnici.

Od spomenute 40.952 knjige, 30.602 knjige otpisane su redovnim putem u zadnjih 58 godina, a 10.350 knjiga je ukradeno ili nestalo ili nije vraćeno, najviše u ratnom i postratnom razdoblju kada su vrata knjižnice bila otvorena i bilo tko je mogao ući i odnijeti knjige sa sobom.

Svih tih 10.350 nestalih knjiga knjižničarke su u procesu revizije popisale u Excel tablicu s podacima o svakoj (kataloški broj, autor, naslov, mjesto izdavanja, naziv izdavačke kuće, godina izdanja i cijena).

Revizija se radila u prostoru knjižnice (tri tjedna knjižnica je u lipnju zbog toga bila zatvorena) i u prostoru odvojenih spremišta.

No, provedena je i revizija spomenutih nestalih knjiga koje su zavedene u inventarnim knjigama od 1965. godine do danas. Sve inventarne knjige od 1965. do danas srećom su sačuvane pa se to moglo napraviti. Upravo ova revizija po inventarnim knjigama je „uzela“ najviše vremena i trajala je više od deset mjeseci.

Kompletni izvještaj o reviziji poslan je, kako i nalažu pravilnici, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku koja je matična knjižnica u našoj županiji.

Izbornik