Učenici OŠ dr. Franje Tuđmana u Grčkoj


Tekst i foto: Dragica Rončević, OŠ dr. Franje Tuđmana Knin

Od 17. do 21. siječnja 2023. godine u Ateni, glavnom gradu Grčke održala se treća aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“ na kojoj su sudjelovali učenici i učitelji OŠ dr. Franje Tuđmana.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+.

Na mobilnosti su, uz projektne partnere iz Italije (Torre del Greco), Rumunjske (Pitesti), Turske (Adana), Grčke (Atena) i Francuske (Martinik-Fort de France), sudjelovali i učenici Lucia Grebenar, Iva Miočević, Ante Rozga i Roko Ivanković u pratnji učiteljica informatike Lolite Stanić i Antee Gorete i učiteljice povijesti Dragice Rončević, koordinatorice Erasmus+ projekta.

Tijekom mobilnosti održane su razne prezentacije i radionice, a učenici su imali priliku pobliže se upoznati s grčkom kulturom. Održana je radionica o web 2 alatima kao npr. Canva, Coogle… Uz prezentacije o Uskrsu i uskršnjim običajima, održane su i prezentacije o školstvu i državama te radionica Artful Thinking Workshop.

U okviru ovog projekta sudionici su imali priliku posjetiti Partenon i Akropolu, jedne od najpoznatijih simbola stare Grčke i antičke kulture koja je obilježila ogroman dio svjetske povijesti te je svakako najimpozantnija građevina grčke prijestolnice. Od 1987. nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Tom prilikom su posjetili i arheološki Muzej Akropole koje se nalazi nedaleko Partenona, kao i četvrt Plaka i Monastiraki te trg Syntagma, srce Atene na kojem se nalazi Parlament ispred kojeg se odvija smjena straže. Grčku mitologiju su učenici davno učili, ali ipak nisu zaboravili neka grčka božanstva kao što su Posejdon i Atena (zaštitnica grada Atene) te proročicu Pitiju. Prema grčkoj mitologiji, Posejdon je bio bog mora i potresa, a glavno oružje mu je bio trozub. U njegovu čast su podizani brojni hramovi. Jedan od njih, Posejdonov hram, nalazi se južno od Atene na visokoj litici na rtu Sounionu. Na putu do rta Souniona se posjetio lučki gradić Lavrio poznat po morskim specijalitetima.

Osim na more, kako bi se vidjele važne povijesne lokacije, išlo se i u planine. Delfi su starogrčko svetište i proročište pod planinom Parnas i pružaju jedan od najljepših pogleda u planinskom dijelu Grčke. Danas su na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Upravo u Delfima nalaze se, između ostalog, ostaci Apolonovog hrama u kojem je slavna Pitija davala svoja dvosmislena proročanstva. Pitijina proročanstva, kako se čini, uvijek su bila sročena na način da bez obzira na stvarni ishod, proročica uvijek bude u pravu. Poznato je proročanstvo koje je Pitija uputila jednom vladaru. Kralj, želeći biti siguran u ishod nadolazećeg sukoba, htio je provjeriti hoće li njegov ratni pohod biti uspješan. Pitijin odgovor bio je: Ako prijeđeš rijeku, past će veliko carstvo. Kralj, siguran u svoj uspjeh, prešao je sa svojom vojskom rijeku, ali carstvo koje je uništio nije bilo ono tuđe, već svoje vlastito. Isto tako, na upit vojnika, treba li ići u rat i hoće li preživjeti, proročica je voljela odgovarati Ibis redibis nunquam peribis in bello. Problem je što nitko nije bio siguran gdje se u ovoj rečenici nalazi zarez. Znači, kad ste pitali hoćete li poginuti u ratu, znali ste kao i prije nego li ste je pitali.

Ibis redibis, nunquam peribis in bello znači: Ići ćeš, vratiti se, nećeš poginuti u ratu.

Ibis redibis nunquam, peribis in bello znači: Ići ćeš, vratiti se nećeš, poginut (ćeš) u ratu.

Nažalost, iako za manastire Meteora nije bilo vremena, jest za Arachovu, mjesto gdje se može skijati u Grčkoj, ali ovaj put snijega nije bilo.

Kao i uvijek, i ova petodnevna mobilnost je bila odlična prilika za razvoj komunikacijskih, jezičnih kao i digitalnih vještina, te upoznavanje kuturnih i prirodnih ljepota određene zemlje, u ovom slučaju Grčke.

Ovo je bila treća mobilnost Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“. Četvrta je mobilnost trebala biti održana u Adani u Turskoj u veljači 2023., ali nije zbog razornog potresa koji je pogodio tu regiju.

Izbornik